Wat doet een raadslid? - een animatie

Animatie over de rol en taken van een gemeenteraadslid.

Beeldtitel: Wat doet een raadslid? Een animatie.

Eens in de vier jaar zijn er in Nederland verkiezingen voor de gemeenteraad. Dan wordt bepaald welke partijen in de gemeenteraad komen. Raadsleden hoeven niet per se lid van een partij te zijn, maar in de praktijk is dat vaak wel zo.

Dit is Nora. Zij werkt bij een groot bedrijf en hoorde van een collega over de gemeenteraad. Nu werkt ze naast haar baan ook als raadslid. Ze wil bereiken dat iedereen met de trein en de bus kan. Nora is erg trots op haar inzet als raadslid voor een beter bereikbaar openbaar vervoer. Ze staat niet aan de zijlijn, maar onderneemt actie en ziet snel de effecten van haar inzet. Dit geeft haar een gevoel van relevantie. Ze leert als raadslid veel nieuwe vaardigheden, zoals onderhandelen en spreken in het openbaar. Dit gebruikt ze om haar doelen in de gemeenteraad te bereiken, maar ze heeft er ook veel aan bij haar andere werk.

Als raadslid hoef je het natuurlijk niet allemaal alleen te doen. Je kunt ook fractiegenoten en hulptroepen inschakelen, zoals de Rekenkamer en inwoners. Voor de functie moet je eropuit gaan in je stad, maar ook stukken lezen. Een raadslid maakt contact met de mensen en behartigt hun belangen vanuit de eigen wijk. Je vertegenwoordigt je eigen achterban, maar bent altijd in gesprek. Nieuwsgierig? Kijk dan op de website.

Beeldtekst: www.politiekeambtsdragers.nl.