Vacature (Juridisch) Beleidsmedewerker Rechtspositie Politieke Ambtsdragers

Openstaande vacature voor de functie van (Juridisch) Beleidsmedewerker Rechtspositie Politieke Ambtsdragers (S11/12) op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK).

Details vacature
Standplaats Den Haag
Uren per week 32 - 36
Maandsalaris €3.662 - €6.320
Salarisniveau schaal 11, schaal 12
Niveau Universitair Master, Master/doctoraal
Vakgebied Juridisch
Reageren voor 27 maart
Vacaturenummer DGOBDR/D&B/24/06
Plaatsingsdatum 12 maart 2024
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd

Funtieomschrijving

Politieke ambtsdragers zijn de mensen die het land, de provincies, gemeenten en waterschappen besturen. Denk aan Kamerleden, ministers, Staten- en raadsleden, burgemeesters, wethouders en gedeputeerden en bestuursleden van de waterschappen. Politieke ambtsdragers zijn geen gewone werknemers of ambtenaren. Voor hen gelden daarom soms aparte arbeidsvoorwaarden. Voorbeelden daarvan zijn de uitkering bij aftreden, bezoldiging, onkostenvergoeding, ziekte en arbeidsongeschiktheid en pensioen.

BZK, in het bijzonder de afdeling Politieke Ambtsdragers en Weerbaarheid (PAW), staat aan de lat voor de ondersteuning en de positionering van politieke ambtsdragers, zodat zij hun taken zo goed mogelijk kunnen vervullen. Dat gaat niet alleen over arbeidsvoorwaarden en benoemingen, maar in toenemende mate ook over de dilemma's waar politieke ambtsdragers zich mee geconfronteerd zien. Denk aan vraagstukken rondom integriteit en veiligheid, maar ook ondermijning en maatschappelijke onrust.

We zoeken een beleidsmedewerker met affiniteit voor vraagstukken die in den brede spelen rondom de arbeidsvoorwaarden van politieke ambtsdragers. Daaraan zijn juridische maar zeker ook politiek-bestuurlijke aspecten verbonden. Uit integriteitsoverwegingen zijn de arbeidsvoorwaarden voor politieke ambtsdragers neergelegd in regelgeving. PAW is verantwoordelijk voor deze regelgeving. Dat betekent dat wij betrokken zijn bij alle fasen van het proces: de onderkenning van het probleem, het bedenken van de oplossing, het tot stand brengen van de regelgeving, de consultatie, de implementatie, de toelichting of uitleg bij de uitvoering ervan en de evaluatie.

Het werk varieert van vragen op individueel niveau tot het doordenken van grote(re) beleidstrajecten. En vaak moeten die ook nog met elkaar worden verbonden, met gevoel voor politiek-bestuurlijke verhoudingen en de werking in de dagelijkse praktijk. Daarbij opereren wij in nauwe samenspraak met vele en verschillende gesprekspartners. Denk bijvoorbeeld aan provincies, gemeenten en waterschappen, bestuurlijke koepels zoals de VNG, beroepsverenigingen zoals de Wethoudersvereniging, uitvoeringsorganisaties, maar ook aan ministeries zoals JenV, Financiën en SZW.

Je zult onderdeel uitmaken van de afdeling Politieke ambtsdragers en Weerbaarheid, die valt onder de directie Democratie en Bestuur. Je hebt aantoonbare affiniteit met de onderwerpen en vraagstukken omtrent het openbaar bestuur. Ook kennis of ervaring op het gebied van arbeidsvoorwaarden strekt tot aanbeveling. Je bent breed inzetbaar want de onderwerpen zijn divers en veelomvattend. Naast dossiers op het gebied van rechtspositie kun je ook op andere onderwerpen worden ingezet, zoals adelzaken. Daarbij gaat het om het behandelen van verzoeken om erkenning en bezwaar- en beroepsprocedures.

Functie-eisen

Competenties: analytisch, gevoel voor politiek bestuurlijke verhoudingen, resultaatgerichtheid, flexibiliteit, stressbestendig, samenwerkingsgerichtheid.

  • Je kunt technisch complexe zaken helder en begrijpelijk verwoorden in woord en geschrift voor de ambtelijke leiding, de minister, de politieke ambtsdragers en hun ondersteuners.
  • Je schakelt moeiteloos tussen operationele activiteiten, regelgeving en advieswerkzaamheden in een politiek bestuurlijke omgeving.
  • Je hebt een goed gevoel voor arbeidsvoorwaarden voor een bijzondere groep in samenhang met bestuurlijke vraagstukken.
  • Je legt gemakkelijk contact en kunt op een passende manier interne en externe contacten onderhouden.
  • Je formuleert zowel schriftelijk als mondeling helder, kort en bondig.
  • Je bent nauwkeurig, kunt goed organiseren en kunt snel schakelen tussen verschillende onderwerpen.
  • Je bent een goede teamspeler.

Pro-activiteit, verbindend vermogen en verantwoordelijkheidsgevoel zijn belangrijke waarden voor het werken in onze directie.

Arbeidsvoorwaarden

Details arbeidsvoorwaarden
Salarisniveau schaal 11, schaal 12
Maandsalaris Min €3.662 – Max. €6.320 (bruto)
Dienstverband Arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd
Minimaal aantal uren per week 32
Maximaal aantal uren per week 36

Overige arbeidsvoorwaarden

Naast het salaris ontvang je een Individueel Keuzebudget (IKB). Het IKB bestaat uit geld (16,37% van je bruto jaarsalaris) en tijd. Met het IKB maak jij de keuzes die bij jou passen en kun je een deel van je arbeidsvoorwaarden zelf samenstellen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een deel van je maandinkomen te laten uitbetalen wanneer jij dat wenst. Ook kun je dit budget omzetten in verlof en andersom of besteden aan fiscaal vriendelijke doelen. De Rijksoverheid hecht sterk aan persoonlijke groei en loopbaanontwikkeling en biedt daarvoor tal van mogelijkheden. Tot de secundaire arbeidsvoorwaarden behoren onder meer verschillende studiefaciliteiten, bedrijfsfitness, volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer en gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof.

Bijzonderheden

  • Een schrijftest kan onderdeel van de sollicitatie zijn.
  • Gesprekken worden gepland in april 2024. Deze gesprekken zijn fysiek in Den Haag. Je bent daarvoor beschikbaar.

Meer over de functiegroep (Senior) Beleidsmedewerker

Door het Functiegebouw Rijk worden medewerkers en leidinggevenden geholpen bij het maken van resultaat- en ontwikkelafspraken in functioneringsgesprekken en krijgt men inzicht in de loopbaanmogelijkheden binnen de Rijksoverheid. Kijk voor aanvullende informatie over de (Senior) Beleidsmedewerker op de site Functiegebouw Rijksoverheid. 

Meer over jouw toekomstige afdeling

Afdeling Politieke Ambtsdragers en Weerbaarheid

Het kerndoel van de afdeling Politieke Ambtsdragers en Weerbaarheid (PAW) is het in positie brengen van de politieke ambtsdragers van Nederland om hun taken zo goed mogelijk te vervullen in het perspectief van de maatschappelijke opgaven waarvoor zij staan (zie ook de website Politieke ambtsdragers). De afdeling draagt daarmee bij aan twee inhoudelijke hoofdlijnen van de directie, namelijk een betere toerusting en ondersteuning van politieke ambtsdragers en weerbaarder bestuur.

De afdeling kent ongeveer 25 vaste medewerkers van verschillende leeftijden en achtergronden. Daarnaast hebben we in de regel ook nog 5 tot 10 medewerkers die ons tijdelijk ondersteunen voor specifieke opdrachten. Samen werken we hard, maar zijn we ook een hecht en loyaal team waar oog en begrip voor de ander is. Onze inzet is samen het verschil te maken voor de mensen in het openbaar bestuur in Nederland.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)

De democratie versterken, de grondrechten van mensen bewaken en het openbaar bestuur in goede banen leiden; daar zet het ministerie van BZK zich elke dag voor in. Hiermee bouwen wij aan de basis van onze samenleving. In Nederland en de Caribische delen van ons Koninkrijk. Uitgangspunt is ons grootste goed: de Grondwet en wat we daarin hebben afgesproken. Dat iedereen meetelt bijvoorbeeld. Dat je altijd en overal kan zijn wie je bent, kan vinden wat je vindt, gelijke kansen hebt en mee kan doen. Thuis, op school en op het werk. Offline en online. En dat iedereen prettig kan wonen in een fijne omgeving. We doen dat voor de samenleving én werken tegelijk aan de basis voor de hele rijksoverheid. Zodat andere ministeries hun werk voor Nederland ook goed kunnen doen.

Dit vraagt om collega's die samenwerken. Die gaan voor resultaat voor mensen, en daarbij niet alleen varen op vakinhoud, maar ook op hun moreel kompas. Aandacht hebben voor bijvoorbeeld rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. En om ons werk voor de samenleving écht goed te kunnen doen, vinden we het belangrijk dat we zelf een afspiegeling van die samenleving zijn. We zijn dus op zoek naar collega's met verschillende perspectieven, achtergronden en eigenschappen. Het maakt niet uit waar je bent geboren, waar je in gelooft, hoe oud je bent of van wie je houdt; we zijn vooral nieuwsgierig naar jou. We willen zorgen voor een prettige werkplek voor iedereen, met veel ruimte voor werkplezier en ontwikkeling.

Contact

Neem voor meer informatie over deze vacature contact op met één van de volgende personen:

  • Wynand Brants, 06-52877453.
  • José Clarisse, 06-10708946.

Solliciteren?

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) nodigt je uit om te solliciteren. Dat kan via het daartoe bestemde sollicitatieformulier. Het Rijk hecht waarde aan een diverse en inclusieve organisatie. Werken in divers samengestelde teams maakt ons effectiever, innovatiever en het werk leuker. Een ieder wordt daarom uitgenodigd te solliciteren. Wil je niet zelf solliciteren maar ken je iemand anders die enthousiast zou kunnen worden voor deze functie? Geef het dan vooral door!