Transcript

TRANSCRIPT OPROEPEN TIJDENS BIJEENKOMST 22 NOVEMBER 2019

Sfeerimpressie bijeenkomst onbeperkt actief

(Peter van ’t Hoogt) Onderzoek van Binnenlandse Zaken heeft uitgewezen dat het aandeel van mensen met een beperking in de politiek veel en veel minder is dan evenredig. EN dat is niet omdat mensen met een beperking nou zoveel minder interesse hebben in de politiek maar omdat ze belemmeringen ervaren. En het mooie vind ik dat op een bijeenkomst als dit dat bespreekbaar gemaakt wordt. En mensen elkaar ook tips kunnen geven hoe je heel praktisch daarmee omgaat, zodat ook mensen met een beperking die in de politiek willen, die mogelijkheid krijgen.

(Rick Brink) Deze bijeenkomst is ervoor om mensen vooral ook voor te lichten, maar ook om te zorgen dat er goede rolmodellen zijn die hun verhaal kunnen vertellen. Ik heb zelf als minister van gehandicapten zaken maar ook als raadslid van de gemeente Hardenberg ook iets verteld over hoe ik in de politiek ben gegaan.

(Jan Troost) Deze bijeenkomst vind ik heel erg belangrijk omdat we ons moeten realiseren dat politiek heel belangrijk is en dat mensen met een beperking daar ook onderdeel van zouden moeten zijn. Dat is nog lang niet altijd zo en ik denk dat het heel veel mensen vaak denken dat ze het niet kunnen. Daar moet je het eerst wel over hebben en je moet de problemen die daarbij samenkomen oplossen en wat dat betreft hebben we nog wel een taak te doen.

(Margriet van Kampenhout) Wat ik heel belangrijk vind bij zo’n bijeenkomst is dat je het dan ook zo insteekt dat mensen er enthousiast van worden omdat je de goede informatie geeft dat je het niet al te zwaar maakt, dat je het lekker klein maakt en toch ook het belang ervan kunt aangeven dat je mensen laat voelen dat ze nodig zijn.

Video Gedeputeerde Provincie Gelderland

Ik denk dat het heel goed is als we kijken naar het wegnemen van belemmeringen waardoor mensen met een beperking zich geremd voelen om in politiek actief te worden. Dat we die belemmeringen opruimen

Maar tegelijkertijd ook wervingskracht vergroten politieke partijen enthousiasmeren en het besef met elkaar delen dat het belangrijk is dat iedereen mee doet. Dat we staan voor een inclusieve samenleving. En dat het daarom ook gewoon bijdraagt en waarde biedt als mensen van allerlei pluimage ook in de politiek vertegenwoordigd zijn.

Video Minister van Gehandicapten Zaken

Hoe kun je mensen met een beperking nou enthousiast maken voor een politiek ambt?

Nou via meerdere kanalen kan dat

Ze zeggen weleens meerdere wegen leiden naar Rome nou is dat hier ook zo

Wat je kunt doen is dat politieke partijen dat die het aan gaan jagen

Dat die ook meer mensen met een politieke functie inschakelen die toevallig een beperking hebben

Dat is natuurlijk wel de volgorde je moet dingen wel goed kunnen

Dus zo kun je mensen enthousiast maken

Dat kan natuurlijk ook via de rolmodellen

Die andere mensen aansteken om juist zelf ook een politieke functie te gaan bekleden

Als een soort olievlek die zich dan maar uitbreidt

En daarnaast zou je volgens mij ook nog wel een campagne kunnen starten via radio of televisie

Maar ik denk dat met name de rolmodellen een heel belangrijk aandeel hebben wanneer het gaat om het motiveren van mensen met een beperking richting een politiek ambt ik denk dat dat nog wel het belangrijkste is.

Video Jan Troost

Het is heel erg belangrijk dat je mensen enthousiast maakt en dat betekent dat je mensen ook in aanraking moet laten komen. En dat ze ook politieke partijen zoeken waar ze zich bij thuis voelen.

Aan de ene kant ligt het aan het verkiezingsprogramma maar zeker de mensen die er werken het is een team. Dat wordt vaak vergeten, je bent een team in de politiek. En politiek maak je samen.

Dat betekent dat je soms wint en soms verliest, dat moet je je realiseren. Maar het is heel belangrijk mee te lopen met lokale politiek, met de provinciale politiek, ga eens mee met een raadslid, ga eens mee naar de provinciale staten.

Kijk eens wat het echt is, en of het iets voor jou is.

En ik denk dat soort dingen, je kunt voor de rest heel veel leren, maar je moet er eerst gevoel bij krijgen.

Video Margriet Van Kampenhout

Wat ik heel belangrijk vind bij zo’n bijeenkomst is dat je het dan ook zo insteekt dat mensen er enthousiast van worden, omdat je de goede informatie geeft, dat je het niet al te zwaar maakt, dat je het lekker klein maakt en toch ook het belang ervan kunt aangeven

Dat je mensen laat voelen dat ze nodig zijn. Dus dat je niet zegt van oh het is maar een klein percentage we moeten voor deze mensen toch ook iets doen, maar dat je zegt we hebben je nodig.

Begin maar bij je talent en begin maar ergens, en dat je ook, wat eigenlijk ook gebeurde vandaag, een paar voorbeelden geeft van hoe je heel klein kunt beginnen.

En dat de gemeente, om te beginnen of ook de politiek, veel dichterbij is dan je denkt. Dus dat je het zichtbaarder maakt, en dat je bij de mensen aangeeft van kom op want jij kunt echt het verschil maken.

Ik denk dat mensen dan denken "Oh, maar dan durf ik er ook over na te gaan denken, dat ik dat kan".