Nieuwe burgemeester Tubbergen gestart

Vandaag begint dhr. Anko Postma als burgemeester van Tubbergen. Hij stelt zichzelf kort voor.

Burgemeester Anko Postma
Beeld: ©Gemeente Tubbergen

"Tubbergen is vergelijkbaar met de omgeving van de gemeente Opsterland: een bosrijke omgeving in het zuidoosten van Friesland. Net als Opsterland is Tubbergen een gemeente met veel buitengebied. In mijn jeugd ben ik hier veel geweest. Mijn ouders gingen vaak op vakantie in deze omgeving. Ik heb mij hier altijd al heel erg thuis gevoeld en een omgeving met veel buitengebied spreekt mij aan. De enorme betrokkenheid en saamhorigheid in de samenleving trekken mij bijzonder. In Friesland noemt men dat Mienskip. Hier spreekt men over Noaberschap. Het is mooi om te zien hoe trots de inwoners zijn op hun omgeving. En terecht want het landschap is van bijzonder grote waarde. Ik ben geboren in het Groninger Westerkwartier, een typische plattelandsgemeente in het bekende coulissenlandschap, zo vergelijkbaar met de prachtige Twentse omgeving. Ik ben 51 jaar, getrouwd en heb drie kinderen. Ik heb geschiedenis en media gestudeerd in Groningen. De afgelopen 6 jaar was ik wethouder in de gemeente Opsterland. Daarvoor was ik 15 jaar zelfstandig ondernemer (organisatieadviseur)."

De regio is belangrijk

"Ik voel me heel betrokken bij datgene wat er leeft in de lokale samenleving. Dan denk ik aan wonen, werken maar ook beleven, er zijn, verblijven in deze prachtige omgeving. Het gaat om een prettige leefomgeving met de benodigde voorzieningen. En die lijken onder druk komen te staan door demografische ontwikkelingen en een ogenschijnlijke tegenstelling tussen stad en platteland. Niet voor niets kwam er afgelopen jaar een rapport uit met de titel 'Elke regio telt'. De regio is belangrijk en Tubbergen maakt daar deel van uit. Ik wil aandacht geven aan ruimtelijke kwaliteit, kwaliteit van onderwijs, leefbaarheid, goede bereikbaarheid van al onze kernen en een goede infrastructuur, ook in het buitengebied. Maar ook aandacht voor de inpassing daarvan en behoud van tradities en natuurlijk behoud van dat mooie landschap waarover ik net vertelde."

Belangrijke opgaven

"Met name in ons buitengebied spelen belangrijke opgaven. De opgaven zijn groot: woningbouw, landbouw, natuur, leefbaarheid. Ik wil er alles aan doen om de knelpunten die op ons afkomen om te zetten in kansen. En daar heb ik uiteraard heel erg veel mensen bij nodig. Denk aan de gemeenteraad, de wethouders, de gemeentelijke organisatie, maar vooral ook de inwoners, ondernemers, verenigen, dorpsraden. Ik hoop daarin een verbindende schakel te kunnen zijn."

Verbinder

"Men noemt mij vaak een verbinder. Ik wil die verbindende kwaliteiten heel graag inzetten voor alle inwoners. Vooral ook in tijden wanneer het ingewikkeld is of wanneer mensen het moeilijk hebben of de overheid niet (meer) begrijpen is het van belang dat je op zoek gaat naar nieuwe oplossingsrichtingen. En die ontstaan wanneer je echt met elkaar in gesprek gaat. En blijf zorgen dat je situaties vanuit een verschillend perspectief blijft bekijken. Ik zet me graag in voor iedereen en samen met onze partners wil ik bijdragen aan de maatschappelijke doelen voor de lange termijn, met oog voor de inwoners. Dat betekent veel in gesprek gaan, vragen stellen en vooral veel luisteren. Het zal niet altijd eenvoudig zijn, maar er moet op heel veel vlakken wel iets gebeuren en ik houd van doorpakken."

Anko Postma begint vandaag als burgemeester in Tubbergen. Wil je hem succes wensen of heb je een tip? Laat een reactie achter op het bericht op LinkedIn.