Nieuwe burgemeester Opsterland gestart

Op maandag 25 september 2023 is dhr. Andries Bouwman gestart als burgemeester van Opsterland. Hij stelt zichzelf kort voor.

Burgemeester Andries Bouwman Opsterland
Beeld: ©Gemeente Opsterland

"Opsterland is prachtig! De majesteitelijke bossen, smûke landschappelijke doorkijkjes en paarse heidevelden maken elke keer weer indruk. Het is daarnaast een hele sociale gemeente waar goed naar elkaar wordt omgekeken en de sociale cohesie groot is, wat onder andere zichtbaar is in het bloeiende verenigingsleven. De betrokkenheid en het organiserend vermogen is groot en elk dorp heeft zijn eigen karakter. Ik voel me op mijn gemak bij het sociale plattelandskarakter van de gemeente en de mentaliteit van trochpakken en zelf organiseren."

Omkijken naar de ander

"Ik ben opgegroeid tussen de boerderijen in Oud-Wulven onder de rook van Utrecht. Van huis uit heb ik een groot maatschappelijk verantwoordelijkheidsgevoel meegekregen. Omkijken naar de ander en je inzetten voor de omgeving waar je geplaatst bent zit in onze natuur. Voor mijn studie ben ik in Fryslân terecht gekomen en er vervolgens niet meer vertrokken. Na mijn studie ben ik in het hoger onderwijs gaan werken en actief geworden voor de ChristenUnie. In 2018 ben ik wethouder van het sociaal domein geworden in de gemeente Tytsjerksteradiel. Deze gemeente is qua aard en schaal vergelijkbaar met Opsterland. Als wethouder had ik er veel plezier in om alle partijen aan tafel te krijgen en gezamenlijk te komen tot de beste oplossing of beleid voor de uitdagingen die er waren. In de vier jaar dat ik het ambt van wethouder mocht uitvoeren ben ik door het openbaar bestuur gegrepen en zag ik wat een betekenisvol ambt het burgemeesterschap kan zijn. Juist die verbindende rol is mij op het lijf geschreven."  

Mienskip

"Het aankomende decennium staat de regio centraal. Ik wil me er voor inzetten om Opsterland optimaal te laten profiteren van de kansen die dit gaat geven en hierbij ook de zichtbaarheid van Opsterland vergroten. Daarnaast is Opsterland een grote plattelandsgemeente. De landbouwsector is belangrijk voor de economie, identiteit en landschap van Opsterland. Als burgemeester wil ik nadrukkelijk aandacht hebben voor de agrariërs in Opsterland omdat de veranderingen die de komende jaren doorgevoerd gaan worden grote impact zullen hebben op de bedrijven en gezinnen van deze ondernemers en daarmee op de mienskip van Opsterland. En ik wil heel graag dat de jeugd van Opsterland een vaste rol en plek krijgt in het gemeentehuis. Ze moeten meer betrokken worden bij de keuzes die gemaakt worden in de gemeente. Keuzes die wij nu maken gaan immers over hun toekomst. Opsterland is een sociale gemeente waarbij de mienskip belangrijk is. Het is ongelofelijk hoeveel er door de inwoners van Opsterland zelf wordt opgepakt en georganiseerd, voor de buurt, het dorp of de vereniging. Ik wil mij met veel enthousiasme inzetten om dat zo te houden. De wereld waarin we leven is veel individualistischer geworden en verschillen tussen groepen en mensen worden steeds meer uitvergroot. De grote middengroep tussen de tegenpolen die het hardst roepen, heeft een veel minder uitgesproken mening en zoekt niet vaak de spotlights. Maar vanuit mijn verbindende rol wil ik juist hen een stem geven en zorgen dat hun geluid ook gehoord en vertegenwoordigd is. Ik wil ervoor zorgen dat we op een goede manier met elkaar blijven omgaan in Opsterland waarin we verantwoordelijkheid blijven nemen voor elkaar en onze omgeving."

Andries Bouwman begint vandaag als burgemeester in Opsterland. Wil je hem succes wensen of heb je een tip? Laat een reactie achter op het bericht op LinkedIn.