Minister en koning spreken in Rijssen-Holten over weerbaar bestuur

Op woensdagmiddag 28 juni was minister Hanke Bruins Slot op werkbezoek in de gemeente Rijssen-Holten. Na een bezoek aan de Kampus Rijssen ging ze samen met koning Willem-Alexander in gesprek met Twentse burgemeesters, gemeentesecretarissen, de loco-commissaris van de Koning en experts over persoonlijke veiligheid en kwetsbare processen. 

Groepsfoto werkbezoek Rijssen Holten
Beeld: Fotograaf: Erik van der Burgt

Na de ontvangst in het gemeentehuis door burgemeester Jurgen van Houdt spraken de minister en koning over de toename van agressie en intimidatie waar lokale politici mee te maken krijgen en de kwetsbaarheden in gemeentelijke organisaties voor ondermijning. Burgemeester Van Houdt, die samen met zijn gezin een aantal jaar geleden zelf bedreigd werd, benadrukte het belang van het delen van ervaringen en om elkaar heen gaan staan als het gebeurt.

Bijeenkomst WB Werkbezoek Rijssen Holten
Beeld: Fotograaf: Erik van der Burgt

Hilde Westera beaamde het belang van een luisterend oor vanuit het Ondersteuningsteam Weerbaar Bestuur. Ook beschreef ze de verbreding van het Ondersteuningsteam naar bewustwordingssessies voor nieuwe raden en Staten. Binnenkort wordt de provincie Overijssel aangedaan en veel gemeenten hebben al interesse getoond.

De gebiedsofficier vanuit het Openbaar Ministerie benadrukte de korte lijntjes tussen het OM en de Twentse burgemeesters wanneer er iets speelt. Naast aangifte kunnen ook reacties als een gebiedsverbod of stopgesprek ingezet worden, wat een snellere respons biedt richting de agressor.

Naast personen, zijn ook processen binnen de gemeentelijke organisatie vatbaar voor oneigenlijke druk. Gemeenten bevatten een schat aan relevantie informatie en processen voor criminelen. Vanuit het RIEC Oost-Nederland zijn weerbaarheidsscans uitgevoerd bij de Twentse gemeenten. De opgave is om het bewustzijn van de risico’s te verbreden van de OOV-afdeling naar de brede organisatie. De aanwezige gemeentesecretarissen benoemden daarnaast het belang van het uitdragen van de zero tolerance-norm. Agressieve uitingen worden ook in de ambtelijke organisatie soms te makkelijk geaccepteerd. Daarom hebben we een gezamenlijke opgave: stop agressie samen!