Nieuwe burgemeester Ooststellingwerf gestart

Dhr. Jack Werkman is op 17 april 2023 begonnen als burgemeester van de gemeente Ooststellingwerf. Hij stelt zich kort voor.

Burgemeester Jack Werkman, gemeente Ooststellingwerf
Beeld: ©Ministerie BZK

“Ooststellingwerf is een veelzijdige plattelandsgemeente waar het bruist van activiteiten, te midden van bossen en natuurgebieden met een verscheidenheid aan dorpen die elk hun identiteit hebben. Dit maakt Ooststellingwerf de ideale plek om goed te wonen, werken en recreëren. De rust en ruimte met al zijn maatschappelijke en bestuurlijke uitdagingen, dat maakte het voor mij zo aantrekkelijk om te solliciteren naar het burgemeesterschap."

Vergelijkbaar qua cultuur en mentaliteit

"Ik leerde de gemeente al kennen door vakanties die ik hier heb doorgebracht. Mijn huidige gemeente Sluis is vergelijkbaar met de gemeente Ooststellingwerf qua cultuur en mentaliteit. Zeeuwen zijn nuchter en ‘doe maar normaal dan doe je al gek genoeg’. Dat herken ik ook in de Friezen. Daarnaast werken Friesland en Zeeland bestuurlijk al op een aantal thema's samen."

Arbeidsverleden in bedrijfsleven en politiek

"Mijn arbeidsverleden ligt zowel in het bedrijfsleven als in de politiek. Al meer dan 20 jaar ben ik actief in de lokale en regionale politiek. Ik ben begonnen als raadslid/fractievoorzitter en vervolgens statenlid. Vanuit mijn statenlidmaatschap bij de provincie Zeeland ben ik doorgestroomd naar wethouder in de gemeente Sluis."

"Voor ik volledig politiek actief werd, werkte ik in het bedrijfsleven op diverse commerciële functies. Mijn laatste functie was accountmanager/ambassadeur in de automatisering voor de feed industrie. Ook zet ik mij graag vrijwillig in. Zo ben ik betrokken geweest bij een stichting die hulp biedt aan Roemenië, voorzitter van een ondernemersvereniging geweest en op dit moment ben ik voorzitter van een stichting die hulp biedt aan mensen die even tijd nodig hebben voor zichzelf."

Openbare orde en veiligheid primaire taak

"De primaire taak van mij als burgemeester is openbare orde en veiligheid. In de profielschets vraagt de raad aandacht voor ondermijning. Een stevige uitdaging die ik graag oppak om samen de gemeente weerbaarder te maken  en ervoor te zorgen dat het in Ooststellingwerf veilig wonen, werken en recreëren is. Ik wil snel een beeld vormen van de lopende dossiers en zeker niet onbelangrijk de samenleving te leren kennen."

"Ik kijk uit naar de ontmoetingen en de verhalen van de inwoners. Er liggen grote maatschappelijke opgaven de komende tijd. Denk alleen maar aan het vitaal houden van de 13 dorpen, een hele uitdaging. Ook bestuurlijk liggen er de nodige uitdagingen waarin ik graag mijn ervaring vanuit eerdere werkkringen wil inzetten."

Burgemeester ben je 24/7

"Ik wil een luisterend oor zijn en waar nodig mijn hulp inzetten. Ik ben er voor iedereen, onafhankelijk en tussen de inwoners. Ik ben er niet voor mijzelf maar ik ben ten dienste voor de samenleving. Een burgemeester ben je 7 dagen 24 uur per dag, in goede maar ook in minder goede tijden. De samenleving kan op mij rekenen.” 

Jack Werkman is op 17 april 2023 begonnen als burgemeester van Ooststellingwerf. Wilt u hem succes wensen of heeft u een tip? Reageer dan op het bericht op LinkedIn.