Burgemeester Sanderse: 'Ik wil zaadjes planten'

Wat doe je als burgemeester als je op werkbezoek merkt dat je met je rolstoel op veel plekken niet naar binnen kunt? Marleen Sanderse, burgemeester van Hattem, vindt dat stiekem geweldig.

Burgemeester Sanderse
Beeld: ©Gemeente Hattem

‘Mensen schamen zich op zo’n moment namelijk dat ik het gebouw niet in kan. In mijn functie kan ik dat soort dingen zichtbaar maken en dat is mooi. Ik heb niet de illusie dat ze een maand later al die gebouwen toegankelijker hebben gemaakt. Zoiets kost ook tijd. Mijn doel is zaadjes planten, de blik van mensen verruimen en dat zijn uitstekende momenten om dat te bereiken.’

Sanderse is inmiddels ruim twee jaar burgemeester en ze vindt het nog leuker dan ze had verwacht: ‘Nu alles weer mag, kan ik eindelijk de stad en de mensen echt leren kennen en dat is superleuk.’ Tijdens haar beëdiging waren er allerlei coronamaatregelen van kracht. Dat betekende een digitale kennismaking, waarbij dus vooral een hoofd in beeld is. ‘Mensen die me daarna voor het eerst in het echt tegenkwamen, lieten vaak weten dat ze geen idee hadden van mijn beperking. In mijn geval is die super zichtbaar.’ Op haar 27ste moest een van haar benen geamputeerd worden vanwege een kwaadaardige tumor in haar heup. ‘Met een prothese, die dan drie knikpunten zou moeten hebben, ben ik minder snel dan met mijn krukken of rolstoel. Dus ga ik door het leven met één been.’

Oprechte interesse

Opmerkingen of vragen over haar beperking vindt de burgemeester bijna nooit ongemakkelijk, voor haar is de intentie erachter het meest belangrijk: ‘Je merkt meteen of het uit oprechte interesse voortkomt of niet. En oprechte interesse is nooit een probleem. Als mensen voor mij gaan denken, heb ik daar wel moeite mee. Zo gebeurt het soms dat als ik ergens niet naar binnen kan met mijn rolstoel, iemand zegt: “Ik til je wel even op.” Maar dat gaan we dus niet doen. Daar ben ik dan ook heel duidelijk in.’

Een droom najagen

Geboren met een flinke portie optimisme, heeft Sanderse zich nooit belemmerd gevoeld door haar beperking. In 2008 roeide ze mee tijdens de Paralympische Spelen in Peking en nu is ze dus burgemeester. In die hoedanigheid is ze ook actief voor het Aanjaagteam Politieke Ambtsdragers met een beperking. ‘Als er ook maar één iemand is die denkt: als zij het kan, kan ik het ook, is mijn missie geslaagd. Als je een droom hebt, moet je die najagen. Dat hoop ik mensen mee te geven.’ Al begrijpt ze ook heel goed dat voor sommige mensen hun beperking wel degelijk als een grote belemmering voelt.

Samen tot oplossingen komen

Sanderse wil graag werken aan een wereld waarin iedereen welkom is en mee kan doen. ‘We hebben in Nederland nog steeds veel systemen die gericht zijn op mensen die het allemaal kunnen. En we zijn niet altijd even flexibel als er uitzonderingen nodig zijn. Ik kan mensen die politieke ambities hebben alleen maar stimuleren: het is echt verschrikkelijk verslavend. Gisteravond hadden we weer zo’n mooi politiek debat in de gemeenteraad. Ik realiseer me dat je een beetje geluk moet hebben met de medewerking die je krijgt als je een bijzonderheid hebt. Ga binnen jouw gemeente vooral op zoek naar een persoon die er lol in heeft om dingen uit te pluizen. Je zou niet na hoeven moeten denken over hoe je ’s avonds na een raadsvergadering nog thuiskomt. Daarvoor moet je samen tot goede oplossingen komen.’

Wat heb jij nodig?

Het liefst zou ze zien dat er bij ieder sollicitatiegesprek of – in het geval van politieke ambtsdragers – inwerkgesprek de vraag voorbijkomt: ‘Wat heb jij nodig om zo goed mogelijk te kunnen functioneren en je talenten te ontwikkelen.’ En dan doelt ze niet enkel op mensen met een beperking, maar juist op iedereen. ‘We hebben allemaal wel iets. De een heeft veel last van prikkels, de ander werkt juist goed in een omgeving met leven. De definitie van wanneer iemand een beperking heeft is ook niet eenduidig. Sommige mensen voelen zich niet prettig bij die term en gebruiken liever het woord “bijzonderheid”. Ook dat kun je gewoon aan iemand vragen.’ Ze hoopt dat voor elkaar te krijgen door haar verhaal te vertellen, door te praten met mensen van HR-afdelingen en te inspireren. ‘Ik geloof niet in een moralistisch vingertje, maar ik wil wel graag laten zien dat het ook anders kan. Zaadjes planten, ja, daar gaat het om.’

Onbeperkt in de politiek

Heeft u ook een beperking en ambities om de politiek in te gaan? Of kunt u mensen die dat hebben verder helpen met informatie en tips? Www.onbeperktindepolitiek.nl is dé digitale ontmoetingsplek om met elkaar in gesprek te gaan over dit onderwerp en elkaar te inspireren. Aanmelden is gratis.