Nieuwe burgemeester in Hulst

Mevrouw I.M.M. (Ilona) Jense-van Haarst is benoemd tot burgemeester van de gemeente Hulst. De benoeming gaat in op 1 oktober 2022. Een kennismaking met de nieuwe burgemeester van deze Zeeuwse gemeente. 

Ilona Jense-van Haarst, de nieuwe burgemeester van Hulst.
Ilona Jense-van Haarst, de nieuwe burgemeester van Hulst.

“Ik ben geboren in Delfzijl, maar al gauw verruilde mijn ouders het Groningse Land voor het prachtige Zeeland omdat mijn vader de grote vaart verruilde voor een bestaan als loods op de Westerschelde. Ik bewaar mooie herinneringen aan de keren dat ik met hem mee mocht van Vlissingen naar Antwerpen of andersom. De liefde voor deze streek is er bijna met de paplepel ingegoten.

Na het behalen van mijn middelbare school diploma ben ik naar Utrecht verhuisd om daar rechten te studeren. En omdat de politiek mij aansprak ben ik mij daarin gaan verdiepen en werd ik lid van de JOVD, de jongeren van de VVD, en van de VVD. En daar is het zaadje wel een beetje geplant. Als jurist in opleiding bemoeide ik me al gauw op landelijk niveau met zowel de JOVD als de VVD en een mooie anekdote blijft daarbij dat ik mijn man heb leren kennen in de statutencommissie van de JOVD. Inmiddels zijn we bijna zestien getrouwd en ouders van drie opgroeide jongemannen.

Werken aan de publieke zaak

"Het werk bracht ons naar de regio Haaglanden en sinds 2008 wonen wij in Pijnacker, tussen Den Haag en Rotterdam, met strand en haven om de hoek. En na jarenlang actief te zijn geweest in de VVD, in campagneteams, afdelingsbesturen en het Hoofdbestuur, begon het werken aan de publieke zaak, verantwoordelijkheid nemen voor de omgeving waar onze kinderen opgroeien te kriebelen."

"Ik hoefde er dan ook niet lang over na te denken toen ik in 2009 gevraagd werd om mij te kandideren van de gemeenteraad. Met hele veel plezier ben ik 8 jaar volksvertegenwoordiger geweest. Ik geniet ervan om met inwoners in gesprek te gaan en met elkaar te werken aan het nog mooier maken van onze gemeente. Vier jaar als onderdeel van de fractie en vervolgens vier jaar als kartrekker, fractievoorzitter. In 2018 werd ik gevraagd als wethouder en dat was op dat moment een hele logische stap. Wethouder en loco-burgemeester. Vanuit een andere rol verder werken aan onze gemeente.

'Een echt luisterend oor'

Het was een bijzondere periode om wethouder te zijn. Midden in coronatijd, maar wel een periode waarin je echt het verschil kan maken. Een echt luisterend oor bij een ondernemer die gedwongen dicht was gedurende de lockdown. Een toename in het aantal huisverboden omdat mensen gedwongen de hele dag samen zaten en huiselijk geweld een vlucht nam, maar soms ook heel pragmatisch in het ruimte bieden aan horecaondernemers in het opzetten van een ruimer terras of een terras dat langer open kan zijn.

Vanuit mijn rol als loco-burgemeester heb ik een duidelijk beeld van het ambt. Van situaties in de openbare orde en veiligheid, tot het bezoeken van bruidsparen, van de intocht van Sinterklaas tot vraagstukken op het gebied van ondermijning. Na jaren als spits te hebben meegelopen op het politieke speelveld, is het mij helder geworden dat het mijn ambitie is om burgemeester te worden. Maar niet zomaar overal. Ik wil burgemeester zijn van een gemeente waar ik warme gevoelens bij heb. Waar ik niet van moet gaan houden, maar een gemeente die al een plekje in mijn hart heeft. Als net-niet-geboren Zeeuws meisje voel ik mij verbonden met Hulst, met Antwerpen, met de Schelde en met Zeeland.

Als burgemeester van Hulst wil ik mij inzetten voor een gemeente waar iedereen zich gezien weet. Waar de gemeente helder en duidelijk communiceert en waar de afspraken helder zijn. De omvang van de gemeente maakt dat ook zonder meer mogelijk. Maar de eerste honderd dagen zal ik vooral gaan kennismaken met de inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties in Hulst en in de regio.”

Ilona Jense-van Haarst begint op 1 oktober als burgemeester in Hulst. Wil je haar succes wensen of heb je een tip? Laat een reactie achter op de Linked In pagina van het ministerie van BZK.