Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon voor dappere piloot

Deze maand is het precies 200 jaar geleden dat Koning Willem I de Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon instelde. Op 25 juni ontving Hans Swellengrebel deze onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd.

Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon

De Erepenning voor Menslievend Hulpbetoon is de oudste en belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor dappere daden die zijn verricht buiten een strijd. De onderscheiding wordt verleend aan ‘hen die een menslievende daad hebben verricht die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering’. Er bestaat een bronzen, zilveren en gouden uitvoering. Op 19 juni was het precies 200 jaar geleden dat Koning Willem I deze medaille instelde.

Parachutisten

Hans Swellengrebel kreeg de onderscheiding van burgemeester Ton Heerts voor zijn actie van een jaar geleden. Op 25 juni 2021 wist hij de levens te redden van 17 inzittenden in een vliegtuig, toen plots in de lucht de motor uitviel. Swellengrebel bestuurde het vliegtuig, waarin vier leerling-parachutisten, acht instructeurs en vijf geoefende parachutisten zich aan boord bevonden.

Toen tijdens het opstijgen al de motor uitviel moest Swellengrebel in een fractie van een seconde beoordelen en beslissen hoe hij het toestel veilig aan de grond moest zetten. Hiervoor bracht hij het toestel van de stijgende modus naar de zwevende modus en informeerde hij tegelijkertijd de luchtverkeersleiding van Vliegveld Teuge over de acute noodsituatie.

Noodlanding

Ook zocht hij een geschikte plaats om het toestel zo veilig mogelijk aan de grond te zetten. Dit werd een weiland parallel aan de Rijksweg A50. Tijdens de daling wist hij daarbij te voorkomen dat het toestel de rijksweg zou kruisen en het toestel veilig aan de grond te zetten. Vanwege werkzaamheden aan de rijksweg waren er geen vluchtstroken beschikbaar waardoor de eerste hulpdiensten na ongeveer 15 minuten ter plaatse kwamen. In de tussentijd had Swellengrebel de elektronica inmiddels uitgeschakeld om brand te voorkomen en de logboeken van het toestel veiliggesteld.

Bij de noodlanding raakte slechts één inzittende lichtgewond.