Burgemeester aan de slag: Enschede

Roelof Bleker is 1 februari begonnen als burgemeester van de gemeente Enschede. Als burgemeester wil hij toegankelijk zijn voor iedereen en tijd en aandacht besteden aan de ontstane welvaartskloof.

"Een warm weerzien, zo voelde mijn eerste week als burgemeester. Ik ben terug in Enschede! Want eerder woonde ik er al 25 jaar. En ik studeerde er, technische bedrijfskunde; jonge jongen uit Appingedam. De stad trok me toen al, ik ben er blijven hangen en zestien jaar raadslid geweest, waarvan negen jaar als wethouder stedelijke ontwikkeling en cultuur.

Ik ben dus bekend met de stad, met veel mensen. En zij met mij.  Maar ik ben twaalf jaar weggeweest. Was dijkgraaf waterschap Rivierenland, en de afgelopen drie jaar bestuursvoorzitter van de Hoge School voor de Kunsten Utrecht. In die tijd is er veel veranderd. Daarom ga ik nu allereerst met open mind opnieuw kennismaken met de stad, herinburgeren. En een huis zoeken.

Wat betekent het burgemeester te zijn in deze roerige tijd? Daar heb ik over nagedacht, maar dat heeft me niet tegengehouden om te solliciteren. Want wat een stad is Enschede! De grootste grensstad van Nederland, die zich heeft doorontwikkeld na de textielcrisis. Een stad die zichzelf opnieuw uitvindt, een creatieve en spannende universiteitsstad.

Maar ook een stad met twee ‘snelheden’, waar welvaart ongelijk verdeeld is. Ongelijkheid tussen mensen die gebrek aan perspectief ervaren, en mensen die zich geen zorgen hoeven te maken over een baan of een woning voor de kinderen. Die twee snelheden wil ik dichter naar elkaar brengen. Er zíjn als mensen mij nodig hebben, een betrouwbare burgemeester en betrouwbare overheid. Verbinding maken en perspectief helpen ontwikkelen. Daarvoor zie ik kansen en daar ga ik me vol voor inzetten. Een toegankelijke en betrokken bestuurder, daar teken ik voor!"