Burgemeester aan de slag: Kampen

Sander de Rouwe is 1 oktober begonnen als burgemeester van Kampen. Als burgemeester richt hij zich op de kansen en toekomst van de regio, waarbij hij de openbare orde en veiligheid ook hoog in het vaandel houdt.

"Zonder overdrijven: Kampen is voor mij het mooiste meisje van de klas. Ik had geen enkele haast om burgemeester te worden. Ik had het zeer naar mijn zin als gedeputeerde van Fryslan. Ik was de architect van onze unieke bestuursakkoord met als titel 'Geluk op 1'. Alles wat we in onze provincie doen staat in het teken van Brede Welvaart: in ons beleid willen we rekening houden met nu, later, elders. Uniek in Nederland. Ik voelde me soms wel de gedeputeerde Geluk. Maar, burgemeester worden was en is altijd mijn eigen droom en wens geweest. En al helemaal de gemeente Kampen. Voor mij komt daar alles samen: stedelijke dynamiek, het dorpse goede leven, ondernemerschap en prachtige landschappen. En dat alles in een monumentaal en moderne Hanzestad. Van geluksgedeputeerde word ik nu droomburgemeester. Is dat niet mooi?

Op 21-jarige leeftijd werd ik lid van de gemeenteraad in Bolsward. Bolsward is een prachtige Hanzestad met een levendige politieke cultuur. Hier leerde ik het lokale handwerk in de praktijk. Alles wat we in de statige raadzaal besloten werd op straat daarvoor en daarna uitgebreid door en met iedereen besproken. Heel fijn vond ik dat. Papieren dossiers waren in Bolsward overbodig, zolang je maar goed je oor te luister legde en openstond voor kritiek. Op verzoek van mijn partij werd ik op 26-jarige leeftijd lid van de Tweede Kamer. Inwerken bleek niet nodig. In Bolsward had ik mijn leerschool gehad. Vanaf dat moment was voor mij wel duidelijk dat ik ooit terug wilde keren naar het lokale bestuur, het allerliefst als burgemeester van een stedelijke plattelandsgemeente. Het CDA in de Tweede Kamer vond dat erg onverstandig. Een van mijn leermeesters was Wim van de Camp. Toen hij dit hoorde vroeg hij aan mij: “Van een stedelijke plattelandsgemeente? Wat doe je dan ‘s middags?”

De gemeente heeft 4 mooie opgaven aan mij meegegeven; kansen pakken in en met de regio, toekomstgericht samenwerken, maar ook staan voor besluitvaardig besturen en de openbare orde en veiligheid. Een prachtig pakket met genoeg uitdaging. Het heeft 15 jaar geduurd voordat ik burgemeester kon worden, maar ik heb nu wel de hoofdprijs.

Om het maar plat te zeggen: ik wil gewoon een hele goede burgervader worden. En de lat ligt gelukkig erg hoog. Kampen is gezegend met goede burgemeesters. De gemeente zocht een energieke en ondernemende bestuurder, dat past bij mij. Maar ook bescheidenheid. Ik word nu burgemeester, de gemeenteraad en het college zijn aan zet. De verkiezingen komen eraan. Een heel mooi moment voor politiek en samenleving om keuzes te maken. Gaat Kampen voor een zes-min-samenleving of acht-plus-planeet? Kiezen we voor groei op getallen of groeien in kwaliteit en omarmen we bijvoorbeeld ook de Brede Welvaart? Het zijn deze vragen die ik de komende maanden graag stel aan de inwoners van de dorpen, kernen en stad Kampen. Daarna gaan we verder samen aan de slag. Ik kijk hier enorm naar uit."