Burgemeester aan de slag: Coevorden

Renze Bergsma begint vandaag als burgemeester van Coevorden. Als burgemeester wil hij energiek en verbindend zijn, maar bovenal: makkelijk benaderbaar.

Beeld: ©Ministerie van Binnenlandse Zaken / Ministerie van Binnenlandse Zaken

"Coevorden heeft veel kwaliteiten. Ik heb het tijdens mijn sollicitatie een vijfsterren-plus-gemeente genoemd. 28 authentieke dorpen in het prachtige groene Drentse landschap en een vestingstad met een rijke geschiedenis. Wat mij verder bijzonder aanspreekt is de gemoedelijke sfeer, het omzien naar elkaar en samen de schouders eronder. In Coevorden doen ze het samen, ook in de gemeenteraad. Het gaat om het resultaat, niet om wie met de eer mag gaan strijken. En Coevorden maakt actief werk van een inclusieve samenleving, waar plek is voor iedereen en kansen gelijk zijn. De grensligging met Duitsland maakt het bestuurlijk werk extra interessant.

Ik ben opgeleid tot verkeerskundige. Na mijn studie ben ik politiek actief geworden. Zo was ik Statenlid en gedeputeerde in Noord-Brabant en 10 jaar wethouder en locoburgemeester in de gemeente Woudrichem. Ik mag dus al een aantal jaartjes meedraaien in het openbaar bestuur. Daarnaast ben ik actief als toezichthouder in het onderwijs en gehandicaptenzorg. De minister vroeg mij of burgemeester worden een jongensdroom van me was? Mijn antwoord: ik kan me niet herinneren dat ik daar als klein jongetje over gedroomd heb. Mijn ambitie om burgemeester te worden is pas de laatste jaren ontstaan. Het is iets wat in je zit en moet rijpen denk ik. Maar het is zeker een droombaan!

Uiteraard ga ik zo goed mogelijk invulling geven aan mijn wettelijke taken, met prioriteit voor openbare orde en veiligheid. En daar hoort sinds de coronapandemie gezondheid wat mij betreft helemaal bij. Verder hoop ik vooral de verbindende en energieke burgemeester te zijn die Coevorden zocht. Een burgemeester die makkelijk aanspreekbaar en benaderbaar is. Een burgemeester die er voor iedereen is, en in het bijzonder voor diegene die dat net even meer nodig hebben."