Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust: een nieuw jasje

Boerenprotesten, coronaprotesten, wantrouwen tegen instituties, anti-overheidssentimenten, spanningen tussen burgers en de overheid en tussen burgers onderling; dit is slechts een greep uit de verschillende kwesties waar onze samenleving de afgelopen tijd mee te maken heeft gekregen.

De Covid-19-crisis geeft zuurstof aan complottheorieën. Sociale media vergroten tegenstellingen uit. Demonstraties en protesten nemen toe en gaan steeds vaker gepaard met geweld. Al deze ontwikkelingen versterken elkaar en kunnen de democratie ondermijnen.

Het Ondersteuningsnetwerk maatschappelijke onrust (Omo) biedt gemeenten en andere overheidsorganisaties advies en ondersteuning bij (dreigende) onrust door maatschappelijke thema’s of in aanloop naar een besluit waarop hevige reacties voorzien worden.

Op de vernieuwde pagina van het Omo (op de website van het Netwerk weerbaar bestuur) vind je literatuur over actuele thema’s, belangrijke basisbronnen over (omgaan met) maatschappelijke onrust en de mogelijkheid om contact op te nemen met het team.