Burgemeester aan de slag: Opmeer

Gerard van den Hengel begint op 1 juli als burgemeester van Opmeer. Als burgemeester houdt hij ervan om te helpen bij het oplossen van problemen, of anderen in de positie te brengen om dat te doen. 

"Als boerenzoon is de liefde voor het platteland mij met de paplepel ingegeven. Ik begrijp heel goed dat de inwoners van de gemeente Opmeer trots zijn op het Westfriese landschap. Dat ben ik zelf ook! Een prachtige gemeente met veel dorpen en buurtschappen en een sterke identiteit. Het is opmerkelijk dat zo weinig mensen in Nederland dat weten. Maar ook de rijke geschiedenis maakt de gemeente interessant. Daarnaast liggen er ook prachtige opgaven om samen met gemeenteraad, college en organisatie op te pakken. Maar vooral ook de verbinding met de samenleving is hierbij belangrijk. Iets waar ik met van harte voor wil inzetten. 

Mijn liefde voor de publieke zaak is in de loop van de tijd gegroeid. Met veel posities in het openbaar bestuur heb ik ervaring opgedaan. Zo was ik raadslid, wethouder, lid van Provinciale Staten en waarnemend burgemeester. Daarnaast heb ik diverse banen bekleed bij overheid, stichtingen en bedrijven. In de loop van de tijd ben ik hierdoor steeds meer bestuurder geworden.

Samen met anderen wil ik de gemeente met trots verder brengen. Ik wil midden in de samenleving staan om te horen wat er leeft, wat hun zorgen zijn, maar ook wensbeelden. Als voorzitter van de gemeenteraad en college van B&W wil ik coachen en stimuleren dat mensen het goede uit zichzelf halen. Maar ook vooral de processen stimuleren om tijdig te komen met goede integrale voorstellen. Voor mij is het erg van belang dat het gemeentebestuur korte lijnen heeft en open staat voor wat er in de samenleving leeft. Het gemeentebestuur is immers van iedereen!  De vitaliteit en leefbaarheid van dorpen en buurschappen vind ik erg belangrijk voor het behoud van de sterke identiteit.  Maar ook de visie op de toekomst en de daarbij benodigde bestuurskracht zijn voorbeelden van wat leeft. Zo zijn er veel andere opgaven die mij raken vanuit het ambt van burgemeester. Ik ga daarom snel beginnen met het kennismaken met onder andere  inwoners, ondernemers en verenigingen. Ik nodig u ook zelf uit om hiervoor contact op te nemen met het bestuurssecretariaat.

Als burgemeester wil ik tussen de inwoners, verenigingen en bedrijven staan en kijken wat hen verbindt. Ik houd ervan te helpen problemen op te lossen en als burgemeester kun je dat misschien niet zelf, maar je kunt wel een duwtje in de goede richting geven. Of duidelijk zijn als iets niet kan! Ik wil burgemeester zijn in goede en minder goede tijden. Staan voor de samenleving en er zijn als dat nodig is."