Burgemeester aan de slag: Moerdijk

Aart-Jan Moerkerke is op 7 juni geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Moerdijk. Hij wil een plek veroveren in de regio, een ambassadeur zijn van de gemeente en wil er altijd zijn voor de inwoners van Moerdijk.

"Moerdijk was één van mijn eerste sollicitaties, maar in Strijen vond ik mijn eerste stekje. Toen al met de mededeling dat het mogelijk geen volle periode zou worden vanwege de discussie over de herindeling. En dat werd bewaarheid. Toen de herindeling van de Hoeksche Waard vrijwel rond leek, ben ik om me heen gaan kijken naar andere gemeenten. Papendrecht kwam als eerste op mijn pad en de klik was er meteen. Met heel veel plezier ben ik daar ongeveer 4,5 jaar burgemeester geweest. Tot de vacature voor Moerdijk wederom onder mijn aandacht kwam. Die gemeente heeft altijd bovenaan mijn wensenlijstje gestaan. Vooral de combinatie van veiligheidsvraagstukken vanuit de industrie en de vierde haven van Nederland, de uitdaging van recreatie, het prachtige landelijke karakter en de gemoedelijke cultuur was voor mij de doorslag om te solliciteren. Eigenlijk te vroeg voor Papendrecht, maar soms moet je je hart volgen.

Ik ben mijn politieke carrière begonnen uit een stukje onvrede over de lokale situatie in Capelle aan den IJssel. Die had onder meer te maken met het gevoel van onveiligheid bij veel inwoners, de visie op recreatiemogelijkheden als een ijsbaan en zwembad en het betrekken van inwoners bij beleid. Deze onvrede leefde ook bij anderen. Omdat we onvoldoende gehoor kregen bij de bestaande fracties hebben we een eigen lokale partij opgericht. Van het een kwam het ander en voordat we het wisten, werden we in 2002 de grootste partij en kreeg ik de kans om wethouder te worden. Dat ben ik in Capelle aan den IJssel twee periodes gebleven. Na die acht jaar hield ik mezelf aan de belofte van het prille begin: ‘na twee periodes van het pluche af om anderen een kans te geven en de politiek fris te houden’. Daarna heb ik nog een korte periode bij adviesbureau BMC gewerkt op het gebied van veiligheid. Maar ik miste het om direct iets te betekenen voor inwoners van een gemeente en waagde de stap naar het ambt van burgemeester.

De strategische visie voor Moerdijk werd in de profielschets genoemd als een uitdagende opdracht. En wat is dat een mooie basis om mee aan de slag te gaan. De missie is breed opgesteld, van het bewaren van de eigenheid van de kernen binnen één gemeente via het benutten van de mogelijkheden voor rust, ruimte en recreatie tot het uitbouwen van de rol van Moerdijk als hoogwaardig logistiek centrum met een regionale en landelijke uitstraling. Voldoende om mijn tanden in te zetten.

Voor de inwoners wil ik vooral een burgemeester zijn die er voor ze is. In moeilijke tijden als dat nodig is, maar ook in mooie tijden. Een plek veroveren in de regio, een ambassadeur zijn van deze schitterende gemeente met haar vele kernen en daarmee vele mogelijkheden. Een spin in het web zijn om binnen de gemeente, in de regio en waar mogelijk landelijk die draden te spinnen die voor onze inwoners van belang zijn. En natuurlijk een echte ‘onder-de-sloter’ te worden. Mijn deur staat altijd open."