Burgemeester aan de slag: Staphorst

Jan ten Kate is op 28 mei begonnen als burgemeester van Staphorst. Al sinds zijn start als wethouder in 2010 droomde hij ervan om burgemeester van Staphorst te mogen worden. Nu wil hij zich inzetten als verbindende schakel tussen de gemeente en haar inwoners.

"Staphorst is een ondernemende gemeente met karakter. Ik ben geboren in deze regio en ken de cultuur. Mensen die dichter bij mij staan weten ook dat ik bij mijn start als wethouder in 2010 heb aangegeven: “Als ik ooit de kans krijg om burgemeester te worden van Staphorst dan pak ik hem”, nu het zover is werd ik er de afgelopen periode nog aan herinnerd.

Ik ben geboren en getogen in Zuid-West Drenthe in de gemeente De Wolden. Mijn liefde voor het openbaar bestuur is ontstaan toen ik op 23 jarige leeftijd vice-voorzitter werd van de landinrichting Ruinerwold-Koekange. Een landinrichting, vroeger noemde men dat ruilverkaveling, is een ingrijpend proces voor zowel landbouw als natuur. Aan het eind kunnen beide partijen er van profiteren maar daarvoor moeten veel (soms emotionele) stappen genomen worden. Juist de gesprekken met mensen en iets voor ze kunnen betekenen heeft mij geraakt. Vandaaruit kwam ik in de gemeenteraad van de gemeente De Wolden terecht (2002) en in 2010 werd ik in deze gemeente wethouder. Eind 2018 werd ik gevraagd om wethouder te worden in buurgemeente Hardenberg. Die kans heb ik gepakt en daar heb ik twee en een half jaar van genoten.

Ik kom niet met een grote eigen agenda naar Staphorst. Ik ga kijken waar de uitdagingen in Staphorst liggen en daar wil ik mij voor inzetten en ik weet dat er uitdagingen voldoende zijn. Ik wil er zijn voor alle Staphorsters, als er iets valt te vieren maar ook in verdrietige omstandigheden. Daarnaast zal ik proberen een verbindende schakel te zijn tussen gemeente en inwoners, juist in een gemeente met de omvang van Staphorst kan dat nog."