Burgemeester aan de slag: Weert

Raymond Vlecken is op 25 mei begonnen als burgemeester van Weert. Als burgemeester wil hij, samen met de inwoners en in het belang van de inwoners, zich richten op de toekomst van Weert. Volgens hem is het hierbij van belang om de inwoners bij de besluitvorming te betrekken.

Burgemeester Vlecken Weert

"Weert ligt aan de snelweg A2 en is vanuit de rest van Nederland ‘de Poort van Limburg’. Veel natuur, relatief landelijk gelegen maar toch gecombineerd met alle voorzieningen die een stad zou moeten hebben (ziekenhuis, intercitystation, musea, middelbare scholen). Vanuit Weert ben je snel in Zuid-Limburg, maar ook snel in de rest van Nederland. De ligging naast de Belgische grens geeft de stad ook een klein internationaal karakter. Weert kent een groot aantal verenigingen en stichtingen. Veel Weertenaren zijn op meerdere plekken tegelijkertijd actief. Weert kent daarnaast veel ondernemers en grote bedrijventerreinen. De strategische ligging en de bereikbaarheid per water, snelweg, spoor en nabijgelegen zakenvliegveld (Cranendonck) zorgen ervoor dat er ondernemers in de logistiek Weert massaal hebben gevonden. Daarnaast is het, volgens de verhalen, want zelf kan ik daar nog niet over oordelen, mooi en fijn wonen in Weert. Er wordt volop gebouwd en er is, buiten het feit dat er nu vanwege corona even niet veel kan, veel te doen op het gebied van evenementen. Kortom. Een stad waar ik op allerlei manieren enthousiast van word.

Ik ben geboren en getogen in Heerlen en opgegroeid in de Parkstad. Na mijn middelbare schooltijd ben ik Nederlands recht gaan studeren met een korte uitstap voor mijn studie aan de Universiteit van Triër. Na 20 jaar advocatuur en diverse bestuurlijke en toezichthoudende functies raakte ik steeds meer geïnteresseerd in het openbaar bestuur. Als advocaat hield ik mij voornamelijk bezig met de vakgebieden huurrecht, faillissementsrecht en (kinder)strafrecht. Maar na de advocatuurjaren en het zelfstandig ondernemerschap wilde ik meer betekenen, maar dan voor de brede gemeenschap die samenleving heet. De stap als absolute zij-instromer (geen wethouder, geen raadslid geweest) naar het burgemeestersambt was voor velen, maar ook voor mijzelf, een enorme duik in het diepe. Maar na bijna 11 jaar in de gemeente Landgraaf, waar ik vol trots en voldoening op terugkijk, is er nu tijd en ruimte voor een nieuwe uitdaging: Weert.

Ik wil meewerken aan de verdere uitbouw van de gemeente Weert. Maar ik denk ook hierbij aan de versteviging van de samenwerking binnen de regio, werken met het gemeentebestuur aan een krachtige en vitale gemeenschap die de naam Weert draagt. Zorgen dat de inwoners en ondernemers de verbinding met elkaar en met het gemeentebestuur behouden en optimaliseren. Maar ook zorg te dragen dat er ruimte is en blijft om bestaande tradities blijvend te koesteren.

Ik vind het belangrijk dat we, samen met de inwoners én in het belang van de inwoners, kijken naar de toekomst en Weert nog mooier maken dan het nu al is. Daarvoor zijn keuzes nodig. Als voorzitter van de gemeenteraad wil ik de debatten die hierover gevoerd worden goed voorzitten met aandacht voor iedereen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat we de inwoners betrekken bij de besluitvorming, zonder daarbij uit het oog te verliezen dat het definitieve besluit genomen wordt door een democratisch gekozen afvaardiging van de inwoners, namelijk de gemeenteraad. Binnen mijn eigen, nog met het college af te stemmen portefeuilles, zet ik me gegarandeerd voor de volle 100% in. Dat mogen de inwoners, maar ook medewerkers binnen het stadhuis, van mij verwachten.

Daarnaast ben ik benaderbaar en wil ik dat ook blijven. Ik hoop op korte termijn samen met mijn gezin een woning te kunnen vinden in Weert zodat ik ook echt kan zeggen, ‘ik ben een Weertenaar’. Die verbinding met de inwoners, het verenigingsleven en het bedrijfsleven vind ik namelijk enorm belangrijk. Deze verbindingen mogen soms hard en zakelijk zijn, maar hopelijk ook persoonlijk en gezellig. Want dat laatste kenmerkt mij ook."