Burgemeester aan de slag: Valkenburg aan de Geul

Daan Prevoo is op 6 april begonnen als burgemeester in Valkenburg aan de Geul. Als burgemeester wil hij bruggen bouwen en de potentie en unieke schoonheid van Valkenburg aan de Geul benutten en met trots uitdragen.

Burgemeester van Valkenburg ana de Geul, Daan Prevoo

“Ik was niet op zoek naar een baan als burgemeester. Totdat ik van een inwoner van Valkenburg de vraag kreeg ‘heb je je sollicitatiebrief al opgestuurd?, we kunnen je hier gebruiken’. Daardoor groeide mijn besef dat ik een langdurige en diepe verbondenheid heb met Valkenburg aan de Geul en het omringende Heuvelland. De wieg van mijn familie stond in Valkenburg, mijn grootouders en vader woonden in Gulpen en veel van mijn familieleden wonen nog steeds in deze regio. Sterker nog: 400 jaar geleden was mijn stamvader en naamgever Daniël Prevoo (1585) de poortwachter van Valkenburg. Als Gedeputeerde had ik natuurlijk ook regelmatig bestuurlijk met de regio te maken. Mijn band met de gemeente, de prachtige maar ook kwetsbare natuur, de lokale economie (voornamelijk toerisme, horeca) die door Corona flinke klappen krijgt en verbinding tussen mens en het unieke landschap hebben mij overtuigd dat ik al mijn kennis en ervaring zou willen inzetten voor de inwoners van Valkenburg aan de Geul en haar dorpskernen. Het is een eer om voor Valkenburg aan de Geul aan de slag te mogen gaan en in de voetsporen van mijn voorvaderen te mogen treden. 

Ik groeide op als jongste in een groot gezin waar ik een gezond pakket aan waarden en normen heb meegekregen. Mijn vader kwam uit een echte ondernemersfamilie en mijn Belgische moeder uit een boerenfamilie. Ik kreeg veel ruimte om de wereld te verkennen en maak daar nog steeds gebruik van. Ik kon genieten van het verzorgen van dieren en genoot van de ruimte en natuur om mij heen. Als scholier begon ik als afwashulp in een hotel/restaurant in Valkenburg. Daar heb ik leren aanpakken. Ik ben een denker en een doener! Na mijn VWO ben ik rechten gaan studeren, die ik wegens omstandigheden helaas niet heb kunnen afronden. Ik heb een grote maatschappelijke en sociale betrokkenheid en een groot hart voor cultuur. Ik ben leergierig en zoek voortdurend nieuwe ‘leerscholen’ en uitdagingen om een betekenisvolle bijdrage te kunnen leveren. Vanuit deze betrokkenheid ben ik uiteindelijk naast mijn werk politiek actief geworden en werd provinciaal Statenlid en uiteindelijk Gedeputeerde bij de provincie Limburg. Door alles wat ik tot nu toe heb mogen doen voel ik mij een bevoorrecht mens met een oprechte belangstelling voor mijn medemensen, de natuur en cultuur maar ook de complexe problemen van deze tijd.

Ik wil met het college en de gemeenteraad de samenwerking tussen de gemeenten in het Heuvelland en de grote steden verbeteren en versterken. Ik wil een bijdrage leveren aan een energiek en krachtig bestuur dat eenheid uitstraalt met een sterke rol in de regio. En bouwen aan een kansrijke toekomst voor jongeren, goede zorg voor ouderen en een goede balans bewaken tussen het toerisme, de leefbaarheid voor onze inwoners en onze kwetsbare natuur. Ik wil betrokkenheid van inwoners bij de bestuurlijke processen zo veel mogelijk stimuleren. Op het gebied van wonen, werk, economie, klimaat en cultuur wil ik graag bruggen bouwen en de potentie en unieke schoonheid van Valkenburg aan de Geul benutten en met trots uitdragen.

Mensen kunnen op mij rekenen in goede en slechte tijden. Ik zal oprecht maar ook duidelijk zijn. Daarnaast wil ik mensen en organisaties met raad en daad bijstaan, uiteenlopende belangen proberen te overbruggen en de onderlinge verbondenheid stimuleren. Mensen inspireren en motiveren dat te doen waar ze in geloven. Ik verheug me enorm om kennis te maken met de mensen waar ik verantwoordelijkheid en zorg voor draag. Ik ben een mens tussen de mensen en hoop dat zij ook mij leren kennen als mens én burgervader."