Burgemeester aan de slag: Utrecht

Sharon Dijksma is donderdag 17 december gestart als burgemeester van Utrecht. Sharon kijkt ernaar uit om de komende jaren samen met de Utrechters vorm aan te geven aan de toekomst.

"Ik ben heel vereerd dat ik burgemeester van Utrecht ben. In deze stad heb ik vele voetstappen liggen. Als jonge politica kwam ik al regelmatig in Utrecht voor een vergadering. Ik maakte dan regelmatig een wandeling door Hoog Catharijne terug naar de trein. Hoe anders ziet dat er nu uit! Heel Utrecht zit middenin een metamorfose en ik kijk ernaar uit om de komende jaren samen met de Utrechters vorm aan te geven aan de toekomst. De stad groeit naar verwachting tot 450.000 inwoners in 2040. Dat biedt enorme kansen, maar stelt ons ook voor uitdagingen."

Utrecht zit middenin een metamorfose en ik kijk ernaar uit om de komende jaren samen met de Utrechters vorm aan te geven aan de toekomst.

"Voorheen was ik wethouder in Amsterdam. De beslissing om tijdens mijn termijn te vertrekken heb ik niet lichtvaardig genomen. Er is veel werk te doen in Amsterdam, onder andere op het gebied van verkeer en vervoer. Tegelijkertijd komt de kans om burgemeester van Utrecht te worden niet iedere dag voorbij. Utrecht heeft echt iets te bieden als vierde stad van ons land! Utrecht is de kleinste van de grote en de grootste van de kleine steden. Oud vanwege het historische karakter (in 2022 viert Utrecht de 900e verjaardag), jong vanwege de samenstelling. Modern én traditioneel tegelijk. Grootstedelijk én nabij. Dat alles biedt zoveel aanknopingspunten om mee aan de slag te gaan!"

"Ik wil echt een burgemeester voor alle Utrechters zijn. Mijn doel is om de stad en haar inwoners zo snel mogelijk te leren kennen. Daarom begin ik meteen met bezoeken in de stad, uiteraard binnen de strikte voorwaarden die daarvoor gelden in deze lastige tijd. Om te zien en horen wat er leeft."

Ik wil een burgemeester voor alle Utrechters zijn.

"Mijn burgemeesterschap begint onder het gesternte van corona. Het virus heeft grote impact op inwoners, ondernemers en voorzieningen. De signalen met betrekking tot vaccins zijn hoopvol, maar de huidige aantallen besmettingen lopen razendsnel op en zullen opnieuw veel offers van bedrijven en bewoners vragen. We moeten echt aandacht hebben voor wat corona met de stad en haar inwoners heeft gedaan. En wat de gevolgen op langere termijn zijn. Onze aandacht richt zich met name op de gezondheid van onze bewoners, de gevolgen voor de economie en de impact op de sociale samenhang in de samenleving die het virus heeft veroorzaakt. Gaan we alles weer precies zo oppakken als voor de coronacrisis? Of hebben we belangrijke lessen geleerd, bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken en mobiliteit. Met mijn gezin ga ik zo snel mogelijk verhuizen naar Utrecht. Ik heb ontzettend veel zin om in Utrecht aan de slag te gaan."