Machiavelliprijs gaat naar burgemeester Jos Wienen

De Machiavelliprijs gaat dit jaar naar de burgemeester van Haarlem Jos Wienen, de 'bedreigde burgemeester'. Hij zal deze prijs 13 februari officieel in ontvangst nemen.

Voorzitter Wagenaar van de Stichting Machiavelli maakte dit bekend in het NOS Radio 1 Journaal.

Machiavelliprijs
De prijs is vernoemd naar Niccolo Machiavelli (1469-1527), de Italiaanse filosoof die bekend is vanwege zijn geschriften over politieke strategie. Het is de dertigste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De Machiavelliprijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. Eerder wonnen koningin Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan de prijs.

Steunbetuigen
Burgemeester Jos Wienen wordt al enige maanden zwaar beveiligd en moest onderduiken. De bedreigingen aan zijn adres komen waarschijnlijk uit de criminele hoek. In oktober kwamen honderden mensen bijeen op de Grote Markt in Haarlem, om steun te betuigen aan de burgemeester. Wienen hield daarbij een korte toespraak, omringd door zwaarbewapende beveiligers.

Bedreigingen
Naar schatting heeft een kwart van alle burgemeesters in Nederland te maken met bedreigingen. Uit een rondgang van NH Nieuws bleek vorige maand dat in Noord-Holland zelfs twee derde van de burgemeesters wel eens geconfronteerd is met intimidatie of bedreigingen.

Volgens het juryrapport is de toekenning aan de bedreigde burgemeester "een aanklacht tegen dit fenomeen dat de wortels van onze democratie aantast en volstrekt onaanvaardbaar is. Het risico is levensgroot dat de burgemeester uit het straatbeeld verdwijnt en in een verlaten ivoren toren terechtkomt."

Bron: NOS