Willemijn van Hees, burgemeester

Hoe makkelijk of moeilijk is het om als vrouw aan de top te komen? In een serie van BN De Stem buigen West-Brabantse topvrouwen zich over deze vraag. Het meest recente interview is met Willemijn van Hees, burgemeester van de gemeente Geertruidenberg.

Willemijn van Hees
Willemijn van Hees

U bent sinds 2012 burgemeester van Geertruidenberg. Is een meisjesdroom uitgekomen?

"Ja, zij het niet zo concreet. Toen ik een jaar of 7 was, riep ik dat ik ambassadrice wilde worden. Ik had geen idee wat dat voorstelde, alleen dat het iets representatiefs was. Dat leek me wel wat: overal mogen komen, als een soort visitekaartje of boegbeeld. Maar op die leeftijd had ik nog meerdere dromen: zo wilde ik ook balletdanseres worden, of lerares, en tien kinderen krijgen."

U hebt al twee kinderen en als burgemeester bent u een boegbeeld. U hoort bij de topvrouwen van Nederland. Voelt u dat ook zo?

"Nee. Neelie Kroes, Helmi Huijbregs: dat vind ik topvrouwen. Weet u wie ik net zo goed en misschien nog meer een topvrouw vind? Een van mijn vriendinnen. Eén van haar kinderen heeft een beperking. Ook zij zorgt ervoor dat ook zij haar dromen kan waarmaken. En mijn moeder, natuurlijk. Mijn vader was thuis, zij was adjunct-directrice van een scholengemeenschap. Ze was er in de schoolvakanties helemaal voor ons. Toen zei ik: 'Dat wil ik later niet, ik wil bij de kinderen zijn.' En kijk..."

Lees het hele interview

Lees verder op BN De Stem