Sandra Herkströter, wethouder

Sandra Herkströter is sinds 2014 wethouder namens de SP in de gemeente Eemsmond. Tijdens haar wethouderschap volgde zij de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening. Een bijzondere combinatie.

College Eemsmond
Sandra Herkströter, rechts op de foto

Wat is uw achtergrond?

"Ik ben begonnen met een toeristische opleiding. Daarna ben ik via de activiteitenbegeleiding in de zorg terecht gekomen, maar dat was eigenlijk ook niets voor mij. Uiteindelijk ben ik met deze achtergrond in de combinatie zorg en onderwijs terecht gekomen, wat wel goed paste maar fysiek te zwaar was. Na deze omzwervingen ben ik omgeschoold tot budgetcoach. Mijn bedrijfsplan voor een eigen onderneming lag klaar toen ik de kans kreeg om wethouder te worden, en die mooie kans heb ik gepakt.

Als wethouder heb ik het gevoel helemaal op mijn plek terecht gekomen te zijn omdat alles uit mijn verleden bij elkaar komt in deze baan: het managementaspect van de toeristische opleiding en mijn achtergrond in het onderwijs en de zorg. Als wethouder heb ik de portefeuille sociaal domein met daarin onder andere schuldhulpverlening: dat sluit heel mooi aan. De opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening verbindt en versterkt dit alles."

Een zware studie naast het wethouderschap?

"Ik twijfelde wel, want het was best een pittige studie. Maar de studie bleek perfect te plannen, ik hoefde alleen te reizen voor examens, verder kon alles thuis. Toegegeven, het was pittiger dan ik van tevoren ingeschat had, maar ik heb er zeker geen spijt van! Studietijd is ook eigen tijd, je wordt als wethouder enorm geleefd. Ik vind ook dat ik als wethouder recht heb op een stukje zelfontplooiing, en het is een investering in mijzelf én mijn wethouderschap.

Iedereen verklaarde me voor gek dat ik een zware studie naast een stevige baan ging doen. Mensen in mijn omgeving moesten er ook echt rekening mee houden, ik was bijvoorbeeld op vrijdagen vaker niet beschikbaar en dat vonden ze soms lastig. Maar uiteindelijk plukken zij er nu natuurlijk ook de vruchten van."

Wat heeft de opleiding u gebracht?

"Het heeft me geleerd dat ik keuzes kan en mag maken in mijn eigen agenda, en dat ik kan prioriteren. Deze opleiding heeft me ook meer lef gegeven, ik weet wat er wel of niet kan en ik accepteer een stuk minder snel nee als antwoord. Met lef en onderbouwing zit er veel meer ruimte in wetten dan dat je zou denken, zo kun je veel meer bereiken voor je inwoners.

De kennis uit deze studie heeft ook meerwaarde in het college en in de manier waarop ik in discussies sta: meer op basis van ratio in plaats van emotie. Daarnaast heeft het me veel meer diepgang gegeven in mijn portefeuilles, het heeft mijn positie als wethouder echt versterkt. Ik heb nu meer inzicht in de ruimte die je eigenlijk hebt als wethouder, waardoor je meer kunt bereiken."

Direct op naar de volgende opleiding?

"Eigenlijk niet, maar iedereen was zo enthousiast over de opleiding van de Wethoudersvereniging over Politiek Bestuurlijk Management dat ik wel heel nieuwsgierig werd en dat eigenlijk ook wel wilde doen. Midden in een verhuizing was dat wel wat heftig, maar ik leer heel veel op deze opleiding en het brengt me veel enthousiasme en energie.

De opleiding heeft veel meerwaarde en je hoort ook veel goede ervaringen in het vak van andere wethouders. Ik ben heel blij dat ik daarmee aan de slag gegaan ben en hoop ook zeker dat er een vervolg op zal komen."

Dit interview verscheen eerder op de website van de Wethoudersvereniging.