Marjolein Moorman, raadslid

Het zijn drukke tijden voor Marjolein Moorman, fractievoorzitter van de PvdA Amsterdam. Niet alleen combineert ze haar raadswerk met een baan op de universiteit; ze is ook lijsttrekker van haar partij. “Ik ben de eerste vrouwelijke Amsterdamse PvdA-lijsttrekker sinds ons ontstaan 71 jaar geleden!”

Marjolein Moorman
Marjolein Moorman

“De grap is dat de reden dat ik raadslid ben geworden er juist mee te maken heb dat ik een vrouw ben. Tijdens mijn verlof nadat mijn tweede dochter geboren was, zag ik een oproep voor de kandidaatstelling. Mijn dochter was een hele relaxte baby, dus ik had alle tijd om na te denken. Raadslid worden leek me een uitgelezen kans om mijn twee liefdes: de sociaaldemocratie en de stad Amsterdam, met elkaar te combineren.

Wat is er mooier dan je stad te vertegenwoordigen vanuit je eigen politieke visie? Tegelijkertijd merkte ik toen ik mijn oudste dochter op de basisschool wilde inschrijven, hoe gesegregeerd het onderwijs was. Je zag de gemengdheid van onze wijk helemaal niet terug op school! Als je dat een probleem vindt, dan moet je ook zelf proberen er iets aan te doen. Zo kreeg een abstract gevoel ook een hele concrete aanleiding.”

Alice in Wonderland in de raad

“Of ik al een echte partijtijger was voor ik me kandidaat stelde? Integendeel!” lacht Moorman. “Ik vond het solliciteren reuzespannend. Ik kende weinig mensen die lid waren van een politieke partij. De PvdA pakte de sollicitaties voor raadsleden grondig aan en na verschillende rondes belandde ik gelijk op plek 10, een verkiesbare plaats!”

“Toen ik net in de raad kwam voelde ik me net een soort Alice in Wonderland: ik was in een totaal nieuwe wereld beland. De politiek heeft zijn eigen mores en taal. Je moet een alleskunner zijn en soms tegenstrijdige eigenschappen met elkaar kunnen verbinden. Wil je een rijtje?” En Moorman somt op: “Je hebt dossierkennis nodig, maar moet juist ook in heldere taal je standpunt verwoorden. Je moet de grote lijnen van een vraagstuk zien, maar ook de details kennen. Je moet vooruit kunnen kijken, maar tegelijkertijd ook de geschiedenis kennen. Je moet stevig met anderen kunnen debatteren, maar ook samenwerken. En tenslotte moet men je soms iets gunnen, terwijl je ook hard moet kunnen zijn.”

Ook in Amsterdam is er schrijnende ongelijkheid

“Door raadslid te zijn heb ik Amsterdam veel beter leren kennen. De mooie en de minder mooie kanten. Ik kom nu veel vaker op plekken waar ik voorheen niet kwam om te praten met mensen die ik anders niet zou spreken. Ook in Amsterdam is er schrijnende ongelijkheid. Dit was abstract voor mij: nu is het concreet. Maar dat betekent ook dat je er iets aan kunt doen. Neem kinderen wiens ouders de schoolbijdrage niet kunnen betalen. Zij blijven achter terwijl de rest op schoolreisje kan. Terwijl juist deze kinderen überhaupt weinig uit hun buurt komen. Dit vonden wij onacceptabel. Ons voorstel is nu aangenomen in de raad: schoolbesturen mogen kinderen geen schoolreisje meer weigeren.”

Je moet blijven hameren, hameren, hameren

“Iets anders dat ik geleerd heb in de gemeenteraad, is dat je geduld moet hebben. Wij zeiden jaren geleden bijvoorbeeld al dat je huis verhuren als je zelf op vakantie bent sympathiek is, maar het huidige gebruik verschuift naar een businessmodel om geld te verdienen. De stad wordt veel drukker, er is meer overlast, de sociale cohesie verdwijnt en woningprijzen worden opgedreven. We zagen dit allemaal gebeuren en pas enkele weken geleden is de meldplicht ingevoerd. Je moet blijven hameren, hameren, hameren, dan kom je er uiteindelijk wel doorheen. En accepteren dat mensen je soms irritant vinden. Als vrouw word je toch snel gezien als venijnig. Dat is de paradox van de politiek: je moet ongeduldig zijn en zeggen: “Het moet nu!”, maar ook lange adem hebben.

Raadslid zijn is éen van de mooiste dingen

“Als je het wil doen, dan moet je ervoor gaan. Raadslid zijn is éen van de mooiste dingen die je kunt doen in je leven. Politiek is geen carrière, maar het is ontzettend mooi om je tijdelijk in te mogen zetten. Daarnaast: de politiek is een supervrouwelijk vak: het gaat over luisteren, communiceren en verbinden. We hebben een paradigmashift nodig, waarin een vrouwelijk raadslid net zo normaal is als een mannelijk raadslid. Politiek hoeft geen hanengevecht te zijn!”

Zelf een rolmodel voor dochters

“Vrouwen laten zich tegenhouden want die willen alles heel goed doen. Maar het kan! Je moet goede afspraken maken. Ik voel mezelf een hele goede moeder. Natuurlijk zou ik mijn kinderen vaker willen zien, maar dat geldt voor iedereen. En in de politiek ben ik ook bezig met de toekomst van mijn kinderen! Juist omdat ik twee dochters heb, kan ik een rolmodel voor hen zijn, zoals Hedy d’Ancona en Gerdi Verbeet mijn voorbeelden waren. Mijn kinderen stellen veel vragen over de gemeenteraad en de Amsterdamse politiek, dus ik kan ze ook veel meegeven. Daarnaast heb ik ook veel ruimte gekregen van mijn andere werkgever, de UvA. En lang leve Amsterdam: ik kan overal op de fiets naartoe.”

Lijsttrekker worden: juist nu!

“Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in maart wordt het voor mij extra spannend als lijsttrekker van de PvdA. Waarom? Het begint bij: het gevoel hebben dat je de juiste persoon bent. Juist nu is het geen tijd om opzij te stappen. Ik wil niet aan de zijlijn staan, ik wil mijn stad niet zien veranderen terwijl ik niks doe. Ja, de sociaaldemocratie heeft het zwaar, maar ik ben ervan overtuigd dat dit wél het antwoord is op polarisatie, op ongelijkheid, op populisme. En juist daarom moeten we niet opzij stappen, maar harder lopen!”

Ook raadslid worden?

Neem dan eens contact op met de lokale afdeling van de politieke partij van jouw voorkeur, ga in gesprek met een gemeenteraadslid, ga naar een bijeenkomst of raadsvergadering, of kijk op Raadslid.nu.

Meer over gemeenteraadslid Marjolein Moorman:

Marjolein Moorman is raadslid sinds 2010 en heeft als portefeuille: onderwijs, wonen en algemene zaken. Naast het raadslidmaatschap is ze universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze besteedt zeker 20 uur uur per week aan het raadslidmaatschap en ontvangt hiervoor een vergoeding van 2210 euro bruto per maand (dit is afhankelijk van de grootte van de gemeente). De m/v-verhouding in haar gemeenteraad: 45 zetels; 29 mannen en 16 vrouwen.

Meer informatie op haar website: www.marjoleinmoorman.nl.

Tekst: Tessa Hagen
Dit artikel verscheen eerder op stemopeenvrouw.com.