Dag van Weerbaar Bestuur

Op 12 september 2019 vond de eerste Dag van Weerbaar Bestuur in Amersfoort plaats, een informatieve netwerkdag georganiseerd door BZK.

©BZK

Alle informatie over de 24 deelnemende gemeenten Weerbaar Bestuur is beschikbaar gesteld via een nieuwe brochure, digitale kaart (Gemeenten met vernieuwende aanpak Weerbaar Bestuur) en infographic.

De opgaven van het decentraal bestuur worden steeds steviger. Er komt veel op gemeenten af, waaronder betrokkenheid via demonstraties en antidemocratisch gedrag. De financiële vraagstukken van de gemeenten worden ook groter. En daarmee ook de druk van buiten zoals ongewenste beïnvloeding op bestuurders en ambtenaren. En dus ook op de democratische besluitvorming van het openbaar bestuur. Soms worden antidemocratische middelen ingezet om politieke ambtsdragers onder druk te zetten zoals intimidatie of desinformatie. BZK wil samen werken aan een weerbaar bestuur.

Op 12 september zijn we tijdens de Dag van Weerbaar Bestuur aan de slag gegaan met onderwerpen als de versterking van de weerbaarheid van bestuurders en organisatie, de versterking van de aanpak van gebiedsgerichte ondermijning en het omgaan met antidemocratische gedragingen.

De aanwezigen (o.a. projectleiders, directeuren van gemeenten, provincies en netwerkpartners) konden deelnemen aan interessante workshops. Door kennis te delen, casuïstiek te bespreken en een serious game te spelen, hebben zij inspiratie en nieuwe ideeën vanuit diverse gemeenten opgedaan.

Binnenkort vindt u hier de powerpoints en documenten van de workshops, foto’s en wat deelnemers van de dag vonden. Lees tot die tijd de brochure, of bekijk de digitale kaart (Gemeenten met vernieuwende aanpak Weerbaar Bestuur) en infographic Weerbaar Bestuur.

Gerelateerde documenten

Gerelateerde links