Hans Oosters nieuwe commissaris van de koning in Utrecht

Hans Oosters (PvdA) wordt de nieuwe commissaris van de koning in Utrecht per 1 februari 2019. Provinciale Staten hebben hem voorgedragen. Oosters is de opvolger van Willibrord van Beek (VVD), die op 1 februari met pensioen gaat.

Provinciale Staten waren op zoek naar een "innemend boegbeeld dat past bij alles waar de provincie Utrecht voor staat". De nieuwe commissaris moet volgens de profielschets op eigentijdse wijze een traditioneel ambt invullen.

Op basis van de aanbeveling van Provinciale Staten brengt de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een voordracht uit aan de Koning. De nieuwe commissaris zal vervolgens bij Koninklijk Besluit benoemd worden voor een periode van zes jaar. Als de Koning de voorgedragen commissaris benoemd heeft, wordt Hans Oosters tijdens de Statenvergadering van 1 februari 2019 geïnstalleerd als commissaris van Utrecht. Hans Oosters zal vanaf dat moment de taken van de huidige commissaris, Willibrord van Beek, overnemen.

De 56-jarige Oosters heeft veel ervaring in het openbaar bestuur. Hij is sinds 2005 dijkgraaf van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard in Rotterdam. Ook is hij voorzitter van de Unie van Waterschappen.

Eerder was hij PvdA-raadslid en fractievoorzitter in Gouda en burgemeester van de gemeenten Bergambacht en Ouderkerk.