Minister bij scholierendebat

Hoe kan onze democratie nog beter? Afgelopen donderdag ging minister Ollongren naar het Haags Montessori Lyceum om een scholierendebat bij te wonen. De beste dertig debatleerlingen van de vmbo, havo en vwo-klassen deden eraan mee.

Jongerendebat

Aanleiding voor het debat zijn de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Het debat is in samenwerking met het Nederlands Debat Instituut georganiseerd. De minister onderstreepte bij de opening van het debat het belang van debatvaardigheden voor jongeren. Ze gaf de jongeren een mooi inzicht, namelijk dat Oprah Winfrey, Ed Sheeran en Barack Obama met elkaar gemeen hebben dat ze allemaal lid waren van een debatvereniging.

BZK jongerendebat

Op de debatochtend dachten de scholieren na over drie prikkelende stellingen voor een betere democratie.
- Is het beter om iedereen voortaan te verplichten minimaal één jaar politiek actief te zijn?
- Moet de burgemeester voortaan rechtstreeks gekozen worden?
- Moet er een kiesdiploma worden ingevoerd dat je moet behalen voordat je gaat stemmen?

Met veel genoegen heeft de minister gejureerd bij de eerste stelling die ging over minimaal één jaar politiek actief zijn in je leven. Het ging er fel aan toe in het debat, maar het bleef zoals het hoort 'fair' tussen de voor- en tegenstanders van de stelling. De minister zag dat het goed was, wellicht zijn we tijdens het debat getuige geweest van een nieuwe Obama en Kajsa.