Mini-portret 9: Jan Oosterkamp

Jan Oosterkamp is fulltime raadslid in gemeente Strijen. Hij is gepensioneerd scheepsbouwer, en legt heel wat kilometers af op de mountainbike. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Jan die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek.

“Vijf gemeenten in de Hoeksche Waard moeten één gemeente worden. Toen dit voor het eerst speelde in 2003, werd mijn betrokkenheid bij de politiek getriggerd. Dit ging voorbij aan de signalen die mensen in de Hoeksche Waard afgaven. Wie kwam voor hen op? Als raadslid wilde ik die volksvertegenwoordigende taak graag, met anderen, op me nemen. Dat jaar ging de herindeling niet door, maar toen het opnieuw aan de orde kwam, organiseerden we een alternatieve burgerpeiling in ons dorp. Alternatief omdat er geen officiële ‘volksraadpleging’ plaatsvond en wij toch vonden dat de mensen zich moesten kunnen uitspreken: waren zij voor of tegen herindeling? Een recalcitrante, vrijbuiterachtige actie waar ik nog steeds trots op ben. Ik voel de bevlogenheid om mensen te helpen, te zorgen dat ze krijgen waar ze recht op hebben. Een moeder die voor haar zoon met een beperking twee keer naar de rechter moet om de steun te krijgen die haar toekomt, daar moet je voor gaan staan. Als raadslid kun je dat, en in de werkgroep waar ons dit ter ore kwam, hebben we het aangepakt. Er is veel te doen, veel te lezen en veel te luisteren, ik heb er een dagtaak aan. En wil ik even afstand nemen, dan stap ik op de mountainbike: banden pompen, en meters maken!”