Mini-portret 7: Gerard Ram

Gerard Ram (42) is raadslid in gemeente Zaanstad. Daarnaast werkt hij als operationeel manager, heeft een gezin met twee kinderen en is een fanatiek voetballer. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Gerard die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek.

“Om de zonsverduistering van 11 augustus 1999 te zien, ben ik in m’n eentje naar België gereden. Uit nieuwsgierigheid, ik wil altijd unieke dingen meemaken. Net zo goed in de politiek. Het raadslidmaatschap is voor mij de leukste en belangrijkste bijbaan die ik me kan voorstellen. Nu ik lijsttrekker ben geworden, is dat evengoed uniek en wil ik dat óók allemaal meemaken. Waarschijnlijk is het de uitkomst van de groei die ik als raadslid heb doorgemaakt, persoonlijk en intellectueel. Raadslid zijn, politiek bedrijven is me op het lijf geschreven, heb ik gemerkt. Hierin kan ik echt m’n ei kwijt. Ik heb altijd gewerkt in commerciële omgevingen, maar ben nu veel blijer als ik kan helpen bij een vraagstuk in de stad. Een voorbeeld waar mijn eigen buren mee kwamen. Zij vertelden dat de juffen van een school in onze wijk zich niet veilig voelden als ze naar buiten gingen, vanwege hangjongeren voor de ingang. Ik zocht contact met de burgemeester en die trok het zich aan. Er werd met de jongeren gesproken, intensiever gehandhaafd door de politie en de gemeente plaatste een hek. Nu is het een stuk beter, de juffen voelen zich gehoord. Dat ik in mijn eigen wijk iets kan betekenen voor de school vind ik mooi. Politiek is een passie geworden, waaraan ik letterlijk al mijn tijd geef die ik ‘over’ heb. Op één uitzondering na: als mijn zoons voetballen, ben ik erbij. Dat is tijd waar niemand aankomt.”