Mini-portret 1: Ron Boers

Ron Boers is fulltime raadslid in gemeente Vlaardingen. Daarnaast heeft hij een gezin met één zoontje en treedt op als muzikant. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Ron die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek en zorgen dat #elkestemtelt.

“Ken je Challenge Day? Jongeren gaan een dag met elkaar en met hun docenten de uitdaging aan eerlijk en open te zijn. Het gaat om veiligheid creëren op school, begrip kweken voor elkaar. Vorig jaar liep ik een dag mee als begeleider. Kinderen gingen ‘over de streep’ als ze in hun gezin bijvoorbeeld wel eens geweld hadden meegemaakt, of alcoholmisbruik. En ze vertelden elkaar ‘als je me zou kennen, dan zou je weten …’. Een meisje zei dat ze elke ochtend overwoog ‘ermee te stoppen’. Verhalen die me diep raakten. Ik had een motie ingediend ‘Challenge Day voor elke middelbare school’. Toen die motie werd aangenomen, was ik pas echt blij. Dáárom zit ik in de raad, dacht ik. Toen ik in Vlaardingen begon, stond de stad er niet goed voor. Mijn lijfspreuk volgend - is het denkbaar, dan ga ik ervoor - heb ik samen met iemand anders een politieke partij opgericht. En heb mijn hart gevolgd: ‘We moeten de stad redden’, aan de slag! Ik maakte mijn laatste klus als communicatieadviseur af om fulltime raadslid te kunnen zijn. Ik ga vaak de straat op: praten met mensen. ‘Doe iets aan criminaliteit onder jongeren’, hoor ik dan vaak. Vandaar die Challenge Day, als preventie. Er is veel te doen, ik ben vaak weg, maar ‘s ochtends zit ik uitgebreid samen met vriendin en zoontje aan het ontbijt. Want dit werk kun je ook thuis doen. En als gitarist treed ik ‘s avonds nogal eens op. Mooie combinatie, ik zou niet anders willen.”