Mini-portret 4: Robert Bosch

Robert Bosch (25) is raadslid in gemeente Voorst. Daarnaast studeert hij Public Administration in Enschede en is een fanatiek voetballer. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Robert die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek.

“’Ik in de gemeenteraad? Nee, dat kost te veel tijd en het betaalt te weinig.’ Dat hoor ik jongeren nogal eens zeggen en het verbaast me. Als je studeert en je bent jong, dan heb je in míjn beleving als raadslid juist de ideale studentenbaan. Je kunt je inzetten voor wat je belangrijk vindt, in tijd die je zélf indeelt, zodat je niet in de knoop komt met je studie. Probeer dat maar eens als je op vaste tijden bij een supermarkt werkt. En in vergelijking daarmee krijg je goed betaald. Ik probeer zelf leeftijdgenoten te werven voor de raad want jonge mensen zijn nódig voor de nieuwe ideeën en de frisse blik. Op wietteelt bijvoorbeeld. Toen dit een tijdje geleden in de gemeenteraad aan de orde kwam, was ik de enige die een afwijkende zienswijze bepleitte: experimenteren met legale wietteelt om te onderzoeken of dat overlast terugdringt, en of die wiet minder schadelijk is voor de gezondheid. Ik zal op dit onderwerp ook afstuderen. Mooi dat ik zo mijn kennis kan inbrengen én ontwikkelen. Dat niet alleen, ik maak me graag ergens sterk voor. Zo hoorde ik op de voetbal dat leeftijdgenoten bijna altijd tevergeefs betaalbare woonruimte zochten. Ik wilde daarvoor een oplossing vinden. Nu werken we mogelijk in de toekomst met ‘jongerencontracten’: vijf jaar met voorrang huren, daarna verhuizen. Dit soort dingen kun je soms voor elkaar krijgen als je raadslid bent. Een prachtbaan.”