Mini-portret 5: Martin Sagel

Martin Sagel is raadslid in gemeente Assen. Daarnaast werkt hij voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, zit in het bestuur van Raadslid.Nu, heeft een gezin en speelt graag tennis. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Martin die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek.

“Zou mijn politieke carrière anders verlopen zijn als ik tien jaar eerder actief was geworden? Die vraag stel ik mezelf wel eens. Ik heb altijd mijn gezin voorrang gegeven, zeker toen ik jonge kinderen had. Pas toen ik 47 was, ben ik doelbewust lid geworden van een partij om, na een aantal jaren als bestuurslid, raadslid te worden. Waarom? Omdat ik iets wilde toevoegen vanuit waarden die ik belangrijk vind: je bekommeren om mensen, en vooral om mensen die wat minder goed meekomen. Die persoonlijke drijfveer naar de politieke arena vertalen; voor elkaar zien te krijgen dat die waarden inzetbaar, meetbaar en voelbaar worden in mijn stad, dat vind ik het mooiste. En soms lukt dat. We doen bijvoorbeeld een project in een achterstandswijk. Daar knapt een woningbouwcoöperatie huizen op. De gemeente neemt het openbare gedeelte voor haar rekening en ook welzijnsorganisaties sluiten aan. Doordat we wat langer contact hebben met de bewoners, en door de samenwerking met hen, krijgen we onverwacht zicht op mensen voor wie alle mogelijkheden binnen het sociale domein nog steeds niet werken. Zo komen we echt dicht bij de mensen en tot de kern van beleid dat we voorstaan, niet alleen op papier, maar werkelijk. En dán vind ik terug waarom ik raadslid ben: de kans om mijn overtuiging om te zetten in maatschappelijke beweging. Dat kost inzet en veel tijd, maar zeker toen ik minder ben gaan werken, kreeg ik die tijd ook. Zelfs voor een gezond partijtje tennis!”