Mini-portret 2: Dennis Chafiâ

Dennis Chafiâ is raadslid in gemeente Westland. Daarnaast werkt hij als Business Development Manager bij een internationaal bedrijf, en is muzikant. Er zijn bijna 9000 raadsleden zoals Dennis die zich dagelijks inzetten voor de lokale politiek. Tot aan het raadsledencongres op 20 januari vertellen een aantal van hen over hun werk binnen en buiten de raad.

“Te weinig jongeren in de gemeenteraad van Westland: daarom meldde ik me aan als kandidaat-raadslid. Gedreven door de wil me in te zetten voor de samenleving. Ik wilde dingen ‘beetpakken’, actief meedenken over onderwerpen. Ik was 25, al een jaar of zeven politiek actief, en ik werd gemeenteraadslid.
Wat ik daar mooi aan vind? Dat je de mogelijkheid hebt om dingen in de buurt voor elkaar te krijgen. Kleine dingen –kunnen Whatsappen met de gemeente – maar ook invloed uitoefenen op iets groots als de nieuwe woningbouwprogrammering. Dat is waanzinnig! Ik praat veel met mensen, zodat ik blijf horen wat er speelt. In het café of bij verenigingen; allemaal goede plekken. Toen het onderwerp 'coffeeshops in Westland' aan de orde was, hadden we in de kroeg een goede discussie. Dat vind ik lokale politiek op z’n best! Je hoort er de ‘rauwe realiteit’ die, naast de beleidsstukken, ook belangrijk is voor mijn raadswerk. Ik zou dat ook veel vaker willen doen, maar daarvoor ontbreekt de tijd. Ik heb een fulltime baan, moet daarvoor vaak naar het buitenland, en ’s avonds en in het weekend zit ik meestal in vergaderzaaltjes. Het is haast niet te combineren. Ik vind het een zwakte van de huidige democratie dat dit geen fulltime functie is, zeker in grote gemeenten. Ik moet keuzes maken, dus ik stop na deze raadsperiode om me meer te kunnen focussen op werk. En het wordt tijd mijn piano af te stoffen. Terugkeer in de toekomst? Wellicht, want de politiek gaat mij niet snel loslaten.”