Raadslid worden? Andere raadsleden geven advies

Wanneer je raadslid bent, wat kun je dan het beste doen? Op de website Raadslid.Nu geven verschillende raadsleden belangrijkste adviezen voor nieuwe raadsleden. Hieronder een aantal van die adviezen.

Ties Stam, PvdA

Ties Stam, raadslid in Apeldoorn

"Ga een paar maanden voor de verkiezingen al naar fractievergaderingen, raadsvergaderingen en commissies. Laat je op sleeptouw nemen door een ervaren raadslid, zodat de drempel naar het raadswerk wat kleiner is. Veel zaken hebben een lange doorlooptijd, dus als raadslid begin je niet vanaf nul, maar zal je met lopende zaken te maken hebben. Een voorbereiding op deze zaken geeft je een voorsprong. Ga ook na of er door de griffie workshops en/of trainingen worden georganiseerd."

Wacht niet tot je werkelijk in de raad bent beland om actief te worden.

Marlene Postma-Huurman, Groen Links

Marlene Postma-Huurman, raadslid in Weststellingwerf

"Volg de raadsvergaderingen op de tribune. Ga je een aantal jaren voorbereiden voor het raadswerk in de steunfractie. Maak je netwerk groot, dit heb ik allemaal gedaan en ik leer nu nog veel in de praktijk en ik ben nu op mijn plek in de gemeenteraad."

Oriënteer je eerst goed voor welke partij je de raad in wil gaan, volg dan een studie of leergang die je bij landelijke partijen kan doen.

Rob Willems, Groen Links

Rob Willems, raadslid in Wijk bij Duurstede

"Je verzuipt gemakkelijk in alle onderwerpen die langskomen. Door vooraf je doelen duidelijk te stellen kun je meer bereiken. Daarnaast is het ook gezonder voor jezelf en voor het eventuele thuisfront."

Stel duidelijk je doelen (uiteraard als volksvertegenwoordiger dus niet persoonlijke doelen).

Lees meer adviezen op Raadslid.nu

Vijftien adviezen voor nieuwe raadsleden