Kinderen één dag raadslid in Zutphen

Veel scholen brengen een bezoekje aan het gemeentehuis om kennis te maken met de lokale politiek. In Zutphen gaan ze echter een stapje verder. Daar worden de kinderen van  Weekendschool De Wereldwijzer voor een dag geïnstalleerd als raadslid. "Want je krijgt pas echt begrip voor wat iemand doet, als je in diens schoenen hebt gestaan."

Kinderen als raadsleden in Zutphen

Kinderen als raadsleden in Zutphen

Beeld: Gemeenteraad Zutphen

De Zutphense weekendschool laat nieuwsgierige kinderen uit groep 7 en 8 van de basisschool kennismaken met diverse maatschappelijke aspecten. Op initiatief van D66 Zutphen brengen de kinderen niet alleen een bezoekje aan het gemeentehuis, maar worden ze direct geïnstalleerd als raadslid en kunnen ze aan de slag. De andere partijen uit de raad werken ook mee aan het initiatief.

In de krant

Willemijn Voorham is gemeenteraadslid in Zutphen en één van de initiatiefnemers. Zelf speelt zij de griffier tijdens deze bijzondere vergadering. "Door kinderen zelf fracties te laten vormen en met elkaar te laten vergaderen, krijgen ze begrip voor hoe de gemeenteraad werkt." zegt Voorham. "Maar niet alleen voor jongere is dit van belang, ook veel ouderen in de gemeente zouden graag willen weten hoe iets dat in de krant staat tot stand gekomen is."

Bode en griffier

De raadsvergadering wordt zo getrouw mogelijk nagespeeld. Er is een burgemeester, gespeeld door VVD-raadslid Antje van Dijk, een griffier en een bode. Voorham heeft niet als doel om de kinderen te enthousiasmeren op een dag zelf de raad in te gaan. "Je moet het zien als een kijkje achter de schermen. De kinderen begrijpen na zo’n dag een stuk beter wat we hier doen. Vooral als ze er eerst onderling uit moeten zien te komen in de fractievergaderingen."

Tweede Kamer

Het nieuwe kabinet wil dat alle scholieren minsten éénmaal een bezoekje aan de Tweede Kamer brengen. Voorham ziet het liefst alle scholieren ook een keer langskomen bij de gemeenteraad. "Het is allebei belangrijk. De Tweede Kamer maakt natuurlijk veel indruk, maar de gemeenteraad staat dichter bij de belevingswereld van kinderen, en daar kunnen ze vaak ook de burgemeester ontmoeten."

Meer informatie?

Denk u dat het Zutphense initiatief ook een goed idee is voor uw gemeente en wilt u meer weten? Neem dan contact op met w.voorham@raad.zuthpen.nl voor meer informatie.

Bron: nieuwsbrief raadslid.nu d.d. 2 november 2017